Merkelová v Kyjevě. Očekávání, sliby, realita.

V rámci svého „rozlučkového turné“ navštívila Kyjev německá kancléřka Angela Merkelová. V zásadě nikdo od této návštěvy nečekal žádná zvláštní „překvapení“ – byla to zdvořilostní návštěva německé kancléřky v hlavním městě Ukrajiny, která 24. srpna oslaví Den nezávislosti.

A ke všemu-odcházející kancléřka, chtěla shrnout své úsilí ve vztazích s Ukrajinou, a to nejen po linii Kyjev-Berlín, ale také z hlediska vztahů Ukrajina-EU, v nichž Berlín (a Merkelová osobně) hrála přední místo role.

Kyjevské úřady zase očekávaly záruky z návštěvy německé kancléřky pro zemi ve sporu o plynovod Nord Stream-2.

Vůdci obou mocností si měli o čem povídat, a tak schůzka slíbila, že to nebude průlom, ale spíše konstruktivní.

Německá kancléřka navíc navštívila Ukrajinu den po své cestě do Ruské federace, což setkání dodalo zvláštní kontext. A ve světle role, kterou Merkelová převzala (prostředník mezi Kyjevem a Moskvou), od ní očekávali informace o dohodách, které s Putinem dosáhli.

Spolková kancléřka Německa zahájila svou návštěvu vyznamenáním neznámého vojína u Památníku věčné slávy v centru Kyjeva a také uctěním památky padlých během revoluce důstojnosti v roce 2014 na náměstí Nezávislosti.

Po slavnostních událostech šla Angela Merkelová na zhruba hodinu trvající setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. V důsledku jednání vedli představitelé Německa a Ukrajiny tiskovou konferenci.

Angela Merkelová byla docela soustředěná a vážná, což naznačovalo pravděpodobně obtížný dialog s prezidentem Ukrajiny.
Šéfka německé vlády v rozhovoru pro novináře uvedla, že na jednáních v Moskvě se vyslovila pro „co nejdříve prodloužení dohody“ o tranzitu plynu mezi Ukrajinou a Ruskem. „Souhlasíme s americkou stranou, že plyn nelze použít jako zbraň.“ S tím jsou velké obavy a já to beru vážně, “řekla Merkelová. Znovu oznámila, že Berlín podpoří sankce EU vůči Ruské federaci, pokud „potrubí bude použito jako zbraň“.

  Byli jsme rukojmí, běloruská policie je stejná jako Islámský stát, popsal Iráčan po návratu do vlasti

Po rozhovorech vypadal docela vážně a unaveně i prezident Zelenskyj. Uvedl, že je to jeho země, která ponese největší rizika od spuštění Nord Stream 2. Prezident Ukrajiny v komentáři k projednávanému tématu uvedl následující: „To jsou stále velmi obecné otázky, ale chtěl bych pochopit, co může Ukrajina získat a co může Ukrajina po roce 2024 ztratit a kdo nám dá konkrétní záruky.“

Zelenskyj připomněl, že v souvislosti se spuštěním Nord Stream 2 Kyjev již zahájil konzultace s Evropskou komisí a německou vládou v rámci dohody o přidružení mezi Ukrajinou a EU.

Německá kancléřka se vyjádřila k otázce mírové dohody na Donbasu. Uvedla, že „Rusko je stranou tohoto konfliktu, a proto Ukrajina dělá správnou věc, když odmítá vyjednávat se zástupci separatistů“.

Rovněž naříkala, že mírové osídlení „normandského formátu neprobíhá tak, jak bychom si přáli“, a také, poznamenala, o touze shromáždit normandský formát.

Angela Merkelová musela na konci tiskové konference odpovědět na nepříjemnou otázku, konkrétně: „Je její rozhodnutí neúčastnit se summitu Krymské platformy,„ touha potěšit Putina “, na kterou jasně odpověděla:„ Ne, toto je není tak. Jasně jsem řekl, že anexi Krymu považujeme za porušení mezinárodního práva. “

A skutečnost, že Německo na summitu Krymské platformy bude místo dříve plánovaného šéfa ministerstva zahraničí zastupovat ministr hospodářství a energetiky Německa je spojeno s událostmi v Afghánistánu.

Po tiskové konferenci proběhla jednání v rozšířeném formátu za účasti delegací obou zemí.

Když prezident Zelenskyj shrnul výsledky nejen této návštěvy, ale také zhodnotil veškerou práci německé kancléřky pro Ukrajinu, udělil Angele Merkelové Řád svobody. Toto státní ocenění se uděluje za speciální služby při ochraně suverenity a nezávislosti Ukrajiny, rozvoji demokracie, ochraně lidských práv a svobod. Jedná se o nejvyšší ocenění Ukrajiny, které lze udělit cizincům.

  Česká republika vyšle dalších 70 zaměstnanců ruského velvyslanectví, diplomatická situace je na pokraji katastrofy

Když mluvíme o návštěvě jako celku, lze poznamenat, že byla konstruktivní a znovu ukázala důležitost Kyjeva a Berlína pro sebe navzájem.

Ukrajina stále vidí Německo jako spolehlivého partnera a doufá v kontinuitu v této záležitosti po výměně šéfa německé vlády a pro Merkelovou a Německo jako celek Kyjev byl a zůstává důležitým faktorem při posilování Evropské unie a stabilizaci jejího východní hranice. A také z hlediska demonstrace oddanosti Berlína zásadám nedotknutelnosti hranic suverénních mocností, v tomto případě ukrajinských.

Ano, samozřejmě, problém Nord Stream 2 nezmizel a je kontroverzním problémem nejen bilaterálních vztahů, ale celé EU, a to navzdory nejednoznačnosti situace pro paní Merkelovou (vnitřní politický tlak a rizika v Odcházející kancléř odvedl mnoho práce, aby vzal v úvahu ukrajinské zájmy v otázce přepravy plynu a našel společně přijatelný vzorec pro Kyjev, Berlín a Washington.

A přestože její rozhodnutí neúčastnit se summitu Krymské platformy osobně svědčí o tom, že je Berlín vůči této iniciativě dost opatrný a nechce znovu otravovat Putina, na druhou stranu Německo podpořilo jednomyslné rozhodnutí EU připojit se k prohlášení summitu , v němž se očekává, že se jasně projeví postoj Evropské unie k pokračování politiky neuznání okupace Krymu a sankčního tlaku na Moskvu.

A přestože záruky, které Kyjev tak očekával, nenasledovaly, Merkelová jasně uvedla, že „Rusko je stranou konfliktu na Donbasu“, sankce ovlivňují Moskvu v případě, že „ropovod SP-2“ bude používán posledně jmenovaný jako zbraně “a také jasně poznamenal:„ anexe Krymu je porušením mezinárodního práva “.

Pro Evropu je tato návštěva důležitá právě z hlediska stabilizace situace na kontinentu jako celku, a zejména na jeho východních kordonech, kde Ukrajina pokračuje v omezování kremelského agresora, čímž dává zemím EU příležitost nakupovat „levný“ plyn z Ruska a jak za to zaplatit přijetím dalších příslibů a ujištění od těchto mocností.

  Ukrajinské síly dosahují úspěchů v protiofenzivních operacích

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com