Ukrajina dokončuje postup potřebný k vydání Rusa zadrženého v Praze

irozhlas.cz

Úřady v Kyjevě nyní dokončují proces nutný k tomu, aby byl z České republiky na Ukrajinu vydán ruský občan Alexandr Frančetti. Serveru RBK-Ukrajina to dnes řekl mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko. Mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka na dotaz ČTK sdělil, že Ukrajina už podala žádost o Frančettiho vydání.

Nikolenko potvrdil, že Frančetti, který byl v minulosti zapojen do ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym, byl v neděli českými úřady zatčen právě na ukrajinskou žádost.

„Zadržení je výsledkem společného postupu ukrajinských a českých právních orgánů, jehož cílem je přivést Alexandra Frančettiho k odpovědnosti za spáchání řady trestných činů proti našemu státu, konkrétně pak za účast v ruské okupaci Krymu,“ uvedl Nikolenko. „Ukrajinská strana nyní pracuje na dokončení nezbytných procesů předání Alexandra Frančettiho ukrajinské justici,“ doplnil mluvčí.

„Ukrajina podala žádost o vydání státního příslušníka Ruské federace jménem Alexandr Frančetti,“ sdělil za českou stranu Řepka. „V současné době je věc posuzována kompetentním státním zastupitelstvím, kterým je Městské státní zastupitelství v Praze. Posuzuje podání návrhu na vzetí osoby do vazby, taktéž je příslušné k provedení předběžného šetření podle zákona o mezinárodní spolupráci,“ vysvětlil Řepka.

O přípustnosti vydání budou následně případně rozhodovat soudy. „Teprve po projednání věci před příslušnými soudy bude moci být eventuálně spis předložen ministerstvu spravedlnosti,“ dodal český mluvčí. K případnému vydání musí dát následně souhlas česká ministryně spravedlnosti. Extradiční proces obvykle trvá nejméně několik měsíců.

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov dnes uvedl, že česká strana zatím Moskvu o Rusově zadržení oficiálně neinformovala. O Frančettiho zadržení napsala dříve ruská agentura Ria Novosti s odvoláním na představitele krymských úřadů Alexandra Molochova. Mluvčí českého policejního prezidia Ondřej Moravčík potvrdil, že na pražském letišti byl v neděli zatčen ruský občan na základě mezinárodního zatykače vydaného Ukrajinou.

  Poblíž Reykjavíku vybuchl vulkán, je zastavena letecká doprava

Podle dřívějších informací portálu iRozhlas byl Frančetti šéfem jedné z polovojenských formací, které se v roce 2014 aktivně podílely na anexi Krymu. V okolí Sevastopolu vedl rozvědnou skupinu Severní vítr, která měla chránit město před možnými útoky. Do Sevastopolu přijel podle vlastních slov dva dny před vypuknutím konfliktu, tedy 25. února 2014. Potvrdil také, že jeho skupina spolupracovala s velením ruské námořní flotily.

Server iRozhlas v roce 2019 napsal, že Frančetti má od roku 2000 trvalý pobyt v Praze, kde se živí jako fitness trenér a také podniká. Střídavě žije v hlavním městě České republiky a na Krymu.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com