Testování očkovaných? Je potřeba se zaměřit na něco jiného, radí odborníci

seznamzpravy.cz

Nápad testovat očkované, s nímž přišel šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek, považují odborníci za přinejmenším sporný. Zásadnější je podle nich důkladně proočkovat seniory.

Šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek v úterý večer poznamenal, že pokud budou počty pozitivních testů na SARS-CoV-2 stoupat, měli by se začít testovat i lidé očkovaní proti covidu-19. Vysloužil si za to okamžitou kritiku od premiéra Andreje Babiše (ANO) a řady dalších politiků i veřejnosti. Podle odborníků, které redakce oslovila, je to přinejmenším sporný nápad. Daleko důležitější je totiž důsledně proočkovat seniory.

„V tuto chvíli se opravdu očkovaní netestují, je to doporučení hlavní hygieničky a panelu expertů-epidemiologů. V tom letním období to není špatné, ale je otázka, co se stane v tom období podzimním. Sledujme, jak k tomu přistupují okolní státy, které už zažívají podzimní vlnu, je tam určitý fázový posun,“ řekl Dušek v úterní debatě na půdě Ostravské univerzity. Epidemická situace by podle něj mohla nabrat podobný směr jako v Rakousku.

„Pokud by se to u nás začalo tímto způsobem zvedat, tak se určitě k něčemu takovému (testování i pro očkované) přistoupí. Neočkujeme se proto, abychom se nemuseli testovat, očkujeme se proto, abychom neměli těžké průběhy nemoci, aby nebyly zahlceny nemocnice a aby ten, kdo potřebuje vážnou operaci, nemusel čekat čtyři měsíce kvůli covidu, než bude operován. Důvodem očkování není to, abych nemusel nosit respirátor a nemusel se testovat,“ dodal.

Jenže premiér i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) okamžitě přispěchali s ujištěním, že se nic měnit nebude. Tedy že očkovaní musí na test až ve chvíli, kdy projevují příznaky covidu-19.

„Nikdy to nebude. Nikdy! Mluvil jsem s paní Svrčinovou. Teď skončilo testování ve školách a měli by se zabývat tím, jestli je potřeba děti testovat na sportovních kroužcích a podobně. Tohle mají řešit a v pondělí to půjde na vládu. V každém případě testování očkovaných je blbost, je to úplně mimo. Dušek tvrdí, že to nikde neříkal oficiálně, že to bylo překrouceno, že šlo o nějakou debatu se studenty. Ať to bylo jakkoli, je to nepřijatelné a nesmyslné, nelogické, všechno špatně,“ řekl Parlamentním listům Andrej Babiš.

  Senátní zahraniční výbor podpořil začlenění Finska a Švédska do NATO

Adam Vojtěch zopakoval, že vláda žádnou změnu testování nechystá. Pravděpodobnost, že se očkovaný člověk nakazí nebo bude nemoc dál šířit, je podle dostupných dat mnohonásobně menší, připomněl ministr.

„Neplánujeme to, že by se lidé, kteří jsou očkováni, testovali. Myslím si, že očkovaní lidé v tomto musí mít určitou preferenci, i vzhledem k datům, která máme k dispozici,“ řekl dnes na tiskové konferenci Vojtěch.

Profesor Dušek okamžitě schytal silnou kritiku i na sociálních sítích. Kromě laiků se do něj opřeli i zástupci odborné veřejnosti, například imunolog Jiří Šinkora nebo Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity v Brně a spoluzakladatelka občanské iniciativy KoroNERV-20.

„Jakkoliv to medicínsky chápu, tak komunikačně to je špatně a proočkovanosti 75 % dosáhneme s tímto narativem opravdu těžko. Zatím jsme pořád velmi daleko,“ připomněla Nerudová.

Šinkora byl ještě o něco jízlivější. „Co to má společného? Dušku, přestaňte kouřit trávu. Ten virus tady bude všude a pořád, testujte si, jak chcete…“ A dodal: „Jdu spát, vláda nařizuje nesmysly, tzv. odborníci plácají nesmysly…“

Raději proočkujte seniory

K testování očkovaných se přinejmenším velmi obezřetně staví také odborníci oslovení redakcí Seznam Zpráv.

Virolog Ladislav Machala by uvítal spíš plošné testování ve školách. „Je to politické rozhodnutí. Když jsme zjistili, že očkovaní jsou sice chráněni proti těžkému průběhu, nicméně se na nich může omezeně virus pomnožit a mohou ho, i když méně, přenášet na další, tak z epidemického hlediska to samozřejmě smysl dává. Ale za mnohem větší průšvih považuji to, že se ruší plošné testování ve školách a tak dále. To jsou soft nástroje na monitoring situace a je zbytečné je rušit. Domnívám se, že vzniklé škody znovu vysoce převýší náklady těchto opatření,“ říká virolog.

„Jistě je mezi nimi i dost lidí, kteří se očkovat nechtějí, ale spíš je problém v tom, že je třeba vakcínu k lidem aktivně dopravit. Mnoho z těchto osob vyššího věku si to možná ani neuvědomuje, ale až se nakazí od svých vnuků a pravnuků, tak zase budou potřebovat lůžka na jednotkách intenzivní péče. Považuji za demagogické řeči o tom, že kdo se chtěl naočkovat, už se naočkovat mohl. Právě v této seniorní skupině je nepochybně spousta lidí, kteří nejsou schopni si to sami zařídit,“ dodal.

Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních nemocí v Nemocnici Na Bulovce, nemá pro testování očkovaných pochopení. „Co bychom si od toho slibovali? To mi není úplně jasné. Co se týče plně očkovaných osob, tak pokud mají nějakou poruchu ve smyslu vytvoření protilátek nebo jsou to takzvaní ‚neodpovídači‘ na očkování, tak těch určité malé procento je, ale to asi není to, kam pan profesor Dušek míří. Nicméně ti, co jsou očkovaní a normálně vytvoří protilátky, tak tím testováním u nich nemůžeme nic získat. I tak se může stát, že očkovaný člověk může dostat lehkou formu nemoci nebo být chvilku přenašečem viru, ale jednak nejspíš nedostane těžkou formu ani nebude zdrojem infekce pro široké okolí, tak to určitě není. Takže v tom nevidím žádný význam,“ vysvětluje Roháčová.

Měla by se kvůli stoupajícím počtům pozitivních testů zavádět nová opatření?

„V takové situaci zatím nejsme. Nevím, jestli v ní budeme, ale zatím se to nemá řídit počtem pozitivních nálezů, ale počtem hospitalizovaných pacientů, a těch je zatím úplné minimum oproti minulé sezoně. V období respiračních nemocí to samozřejmě o něco stoupne, i když nevíme o kolik, ale zatím je lidí s vážným průběhem velmi málo,“ dodává.

„Šíření covidu se nedá zastavit. Jediná věc by se měla udělat. Když se podíváte na data smrtnosti za prvních šest měsíců v České republice, tak se ukazuje, že bez ohledu na proočkování mnoho milionů dávek vakcíny pořád umírali lidé starší 60 let, ve více než 90 procentech. Jejich průměrný věk pouze klesl z lednových 79 na nějakých 74 let v červnu. Čili to, co musíte udělat, není zabývat se tím, že se virus šíří mezi mladou populací, ale nesmí umírat senioři. Na to se zapomnělo, senioři nejsou proočkovaní. K 6. září chybělo proočkovat 521 tisíc seniorů,“ říká Beran.

Lidé nad 60 let s rizikovými faktory by podle Berana měli být pod zvýšeným dohledem. Například by se peníze utracené za testování daly použít na obvolávání seniorů, protože se jinak do nemocnice dostanou často až ve chvíli, kdy projevují příznaky spojené se závažnou formou onemocnění.

„Mezi těmi 30 tisíci lidí, kteří zemřeli, byl zásadní problém v tom, že přišli do nemocnice pozdě a během prvních pěti dnů v nemocnici umírali. V Singapuru, což je samozřejmě země s mnohem menší rozlohou, to dělali tak, že každého pozitivního s rizikovým faktorem měli po pozitivním testu na takzvané prehospitalizaci, kde ho každý den kontrolovali. Když bylo všechno v pořádku, tak ho pustili domů. Když ne, poslali ho do nemocnice. Smrtnost tam byla téměř na nule. Nemůžete dělat opatření proti šíření tohoto viru, ale musíte se starat o to, aby zranitelná skupina měla lékařskou péči a diagnostiku co nejdřív,“ dodává epidemiolog.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com