Zeman odvolal Blatného z funkce, nahradí ho Arenberger

seznamzpravy.cz

Jan Blatný (za ANO) dnes po zhruba pěti měsících skončil jako ministr zdravotnictví. Novinářům řekl, že prezident Miloš Zeman ho na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) z funkce odvolal. Čtvrtým ministrem zdravotnictví v nynější vládě se má dnes podle Babišova návrhu stát ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger, sdělil dříve ČTK úřad vlády.

Blatný novinářům řekl, že své odvolání chápe jako politické rozhodnutí, na které měl Babiš právo. „Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen a jen na základě své odbornosti a rozhodoval na podkladě odborných dat a analýz,“ uvedl. Babišův krok se podle něj dá interpretovat tak, že podle premiéra je už země v rámci epidemie covidu-19 z nejhoršího venku.

Jmenování nového ministra se na Pražském hradě uskuteční dnes v 11:30. ČTK to sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Premiér Babiš uvede nového ministra zdravotnictví do úřadu dnes po poledni. Úřad vlády plánuje tiskovou konferenci na ministerstvu zdravotnictví ve 13:30.

Hamáček respektuje právo ANO vyměnit ministra, Arenbergera má za odborníka

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček respektuje právo koaličního partnera vyměnit ministra. ČTK napsal, že věří, že Arenberger naváže na práci Blatného.

„Pan Arenberger je odborník. Věřím, že naváže na práci ministra Blatného a podaří se mu dotáhnout do úspěšného konce boj s epidemií,“ uvedl Hamáček.

Autor: ČTK

  Hamáček v pondělí poletí do Moskvy jednat o vakcíně Sputnik V

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com