Babiš prý chystá odvolání Blatného i Plagy. Nevíme o tom, řekli oba po jednáních s premiérem

ahaonline.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministr školství Robert Plaga (za ANO) neslyšeli od premiéra Andreje Babiše (ANO), že by je chtěl ve středu odvolat, ačkoli byli v úterý na několika společných jednání. Že by měli oba ministři ve vládě skončit, uvedly CNN Prima News a server iDnes.cz s odvoláním na nejmenované zdroje.

„Ani na radě pro zdravotní rizika, ani na přípravě na vládu, ani na vládě o tom nebyla řeč,“ řekl Robert Plaga po úterním jednání kabinetu. Totéž uvedl Jan Blatný. Andrej Babiš se ke spekulacím o rekonstrukci vlády nevyjádřil. Plaga by očekával, že by premiér ministry o takovém kroku informoval. „Takto to beru jako spekulaci,“ doplnil.

Politolog Ladislav Mrklas z Vysoké školy CEVRO Institut ovšem míní, že fakt, že Babiš s ministry o jejich odvolání nehovořil, nelze považovat za rozhodující. „Kdybychom měli standardní kabinet se standardním premiérem, vládu, kterou tvoří standardní politická strana, pak by to standardní nebylo. Protože nic z toho nemáme, tak se mi zdá, že by takový postup nikoho nepřekvapil,“ řekl. Míní však, že je pravděpodobnější odvolání Blatného než Plagy.

V případě, že by Blatný skončil a nahradil jej například ředitel pražské vinohradské nemocnice Petr Arenberger – o kterém se v poslední době nejčastěji hovořilo – měla by Babišova vláda již čtvrtého ministra zdravotnictví za sedm měsíců. V září rezignoval Adam Vojtěch (za ANO), v říjnu byl odvolán Roman Prymula (za ANO).

Arenberger je oproti Blatnému vstřícnější k myšlence, že by se díky ministerské výjimce nečekalo na výsledky evropského zkoumání ruské vakcíny Sputnik V, ale stačilo by dobrozdání českého lékového ústavu. Zmínil se o použití vakcíny v rámci dobrovolné klinické studie. Serveru Novinky.cz řekl Arenberger v březnu: „Ambici být ministrem nezbytně nutně nemám, ale kdyby bylo potřeba, tak mě znáte, že já rád pomáhám všem.“

  Majitel Seznamu Lukačovič vypsal odměnu na dopadení vyděrače. Milion za každý rok, který si odsedí

Prezident Miloš Zeman dal najevo, že žádné případné výměně v kabinetu nebude bránit. Blatného práci opakovaně kritizoval a jeho mluvčí v úterý uvedl, že hlava státu „plně respektuje právo předsedy vlády navrhnout odvolání a jmenování členů vlády“.

Možný konec Blatného vítá z opozičních stran SPD, naopak další hovoří o tlaku Hradu v souvislosti s vakcínami z Ruska a Číny, pro které nechtěl Blatný schválit výjimku. „Domnívám se, že ten tlak je proto, že je principiální, co se týče vakcín, které nemají certifikaci od EMA – Sputnik a Sinopharm,“ míní předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Školské asociace podpořily Plagu

Případná výměna Plagy, kterého by podle spekulací mohl na postu ministra školství nahradit poslanec za ANO a bývalý rektor brněnského VUT Karel Rais, případně pražský zastupitel a poslanec za ANO Patrik Nacher, se nezamlouvá školským asociacím.

Jejich unie adresovala premiérovi dopis, ve kterém jej vyzvala, aby si Plagovo odvolání rozmyslel. Podle asociací ministr komunikuje a snaží se hledat nejvhodnější řešení. „Jsem přesvědčen, že pan ministr Plaga to odnáší za neschopnost jiných,“ řekl předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

S Plagou měl Babiš v poslední době spory kvůli podobě letošních maturit, nelíbil se mu ani plán postupného návratu dětí do škol.

Zatímco Blatný je v tomto volebním období a zároveň v posledním roce již třetím ministrem zdravotnictví, Plaga vydržel v prvním i druhém Babišově kabinetu, ve funkci je tedy od prosince 2017.

V obou resortech je alespoň jedna výměna ministra za volební období takřka standardem. V historii samostatné České republiky nevydržel žádný ministr zdravotnictví ve funkci celé čtyři roky, nejblíže tomu byl Leoš Heger v Nečasově vládě v letech 2010 až 2013. Z ministrů školství působili čtyři roky jen Eduard Zeman v Zemanově vládě v letech 1998 až 2002 a Petra Buzková v letech 2002 až 2006.

  Soud poslal Rusa Frančettiho do vazby. Je podezřelý z účasti na anexi Krymu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com