Poslanci se budou dál zabývat rozpočtem, mohli by rozhodnout o vydání Babiše

Poslanci se budou příští týden opět zabývat návrhem státního rozpočtu na letošní rok. Mohli by také rozhodnout o žádostech o vydání předsedy ANO a někdejšího premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo a Bohuslava Svobody (ODS) v kauze někdejší pražské karty opencard. Schůze Sněmovny bude pokračovat od středy místo obvyklého úterního odpoledne. V úterý bude rozpočtový výbor projednávat doporučení ostatních výborů k jednotlivým kapitolám návrhu rozpočtu.

Návrh státního rozpočtu koaliční vlády Petra Fialy (ODS) už poslanci projednali v úvodním kole, kdy rozhodli o jeho základních parametrech včetně schodku 280 miliard korun. Je to o zhruba 97 miliard Kč méně, než navrhoval minulý Babišův kabinet. V pátek čeká Sněmovnu druhé čtení, v němž poslanci budou moci předkládat návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Závěrečné schvalování rozpočtu se předpokládá na mimořádné schůzi ve čtvrtek 10. března. Nyní Česko hospodaří v rozpočtovém provizoriu.

Dotační případ Čapí hnízdo pokračuje třetí volební období. Sněmovna Babiše ke stíhání v minulosti vydala už dvakrát a mandátový a imunitní výbor vydání doporučil plénu i nyní. Bývalý premiér tvrdí, že kauza je účelovým pokusem o jeho kriminalizaci, motivovaným snahou, aby odešel z politiky. Tentokrát požádal dopisem poslance, aby rozhodnutí důkladně zvážili. Kromě předsedy ANO je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová).

Svobodu Sněmovna k soudnímu řízení v případu opencard pravděpodobně vydá, sám o vydání žádá. Další obžalovaní včetně Svobodova nástupce v primátorské funkci Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) byli už v minulosti v kauze osvobozeni. Nynějšího předsedy sněmovního zdravotnického výboru Svobody se tehdejší odvolací proces netýkal, protože Sněmovna ho k stíhání v minulém volebním období nevydala. Dříve, když vydán byl, ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku.

  Opozice pošle připomínky k pandemickému zákonu dnes

V závěrečném kole je na nynější schůzi jediný návrh zákona, týká se takzvaného panevropského osobního penzijního produktu. Má přinést dobrovolnou, daňově zvýhodněnou alternativu ke spoření na důchod. Zrychleně už v úvodním kole by mohla dolní komora schvalovat novelu o odkladu termínů pro vykonávání elektronické spisové služby kvůli tomu, že není připravena.

Hned prvním bodem v bloku prvních čtení je vládní předloha na roční odklad účinnosti části nového stavebního zákona, který v minulém volebním období prosadil Babišův kabinet. Fialova vláda tím chce získat čas na zpracování celkové změny zákona, která má zejména zrušit centralizaci stavebního řízení.

Program schůze aktuálně čítá 110 bodů, drtivou většinu z nich poslanci probrat nestihnou. V prvním týdnu schůze projednali osm bodů. Nejvíce času jim kvůli obstrukcím opozičního hnutí SPD zabralo opětovné schvalování novely takzvaného pandemického zákona, který vetoval Senát. Obstrukce trvaly desítky hodin.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com