Kdo se stará Babišovi o elektřinu? Zaměstnanec koncernu

seznamzpravy.cz

Dokumenty dokládají, že o elektřinu v premiérově soukromém domě v Průhonicích se jako kontaktní osoba pro dodavatele energií stará dlouholetý pracovník koncernů Agrofert a SynBiol.

Se svými bývalými firmami nemám nic společného, opakuje neustále premiér Andrej Babiš, když přijde řeč na koncerny Agrofert nebo SynBiol. Svůj PR pořad „Čau, lidi“ přitom prokazatelně natáčí v prostorách společnosti Imoba, která je součástí balíků firem zaparkovaných ve svěřenských fondech. Tamtéž si nechává tisknout podklady a pronajímá si u ní kancelář v Průhonicích, kde i bydlí.

Server iRozhlas.cz nyní přišel s novým střípkem do skládačky, jež ukazuje, jak málo je Babiš od svých firem „odříznutý“. Získal dokumenty, které dokládají, že o elektřinu v jeho soukromém domě v Průhonicích se jako kontaktní osoba pro dodavatele energií stará dlouholetý pracovník koncernů Agrofert a SynBiol Luděk Kalivoda.

Podle e-mailů, jež má server k dispozici, Kalivoda, který v minulosti působil i ve vedení proslulé farmy Čapí hnízdo, zařizoval například novou smlouvu na elektřinu v premiérově průhonické vile v roce 2019.

Přesto Kalivoda své zapojení do soukromých záležitostí premiéra popřel s tím, že je na účtech za elektřinu uveden z historických důvodů. Babišovu průhonickou vilu Imoba stavěla a v minulosti vlastnila. Odprodala ji premiérovi až v roce 2010.

Sám Babiš pak pro iRozhlas.cz reagoval v SMS: „Zkuste přemýšlet. Napovím vám: představte si, že jsem ženatý. Skandál!“

Co přesně tím chtěl říct, není zřejmé. Nicméně jeho žena Monika je jako rodinný protektor klíčovým člověkem při správě svěřenských fondů, v nichž jsou Babišovy firmy zaparkované. Nicméně majitelem průhonické nemovitosti je dle katastru Babiš sám.

Podle expertů, které iRozhlas.cz oslovil, lze Babišovy účty za elektřinu považovat za další střípek do důkazní mozaiky, že některé premiérovy vazby na holdingové firmy dál přetrvávají. „Společnost Imoba se očividně stará o jeho život, proto vznikla, a nikdy to dělat nepřestala. Byl to pronájem prostor, tiskárny, e-maily, a teď dokonce i elektřina,“ uvedl například analytik Transparency International Milan Eibl.

  Nezákonné! Soudy cupují vládní nařízení, ministerstvo nerespektuje ústavu, varuje právník

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com