Slovensko vyhlásilo v souvislosti s Ukrajinou stav mimořádné situace

Slovensko od dnešního poledne vyhlásilo v zemi stav mimořádné situace. Činí tak v souvislosti s příchodem lidí, kteří utíkají před boji na Ukrajině. Informovala o tom agentura TASR, podle níž o tomto kroku rozhodla na dnešním jednání vláda. Premiér Eduard Heger uvedl, že pro obyvatele Slovenska se nic nemění.

„Cílem vyhlášení mimořádné situace je vytvořit podmínky pro přijetí nezbytných opatření k zamezení a zmírnění následků mimořádné události v souvislosti s hromadným přílivem cizinců na území Slovenské republiky,“ cituje agentura slovenskou vládu.

Členové vlády a šéfové dalších centrálních úřadů státní správy mají přijímat opatření k civilní ochraně obyvatel a činit opatření k řešení krizové situace. Vláda rovněž zplnomocnila premiéra Hegera a ministra vnitra Romana Mikulce, aby mimo jiné řídili záchranné práce.

Slovenská policie dnes oznámila, že za posledních 24 hodin odbavila na východní hranici 10.526 vstupů do země. Před ruským útokem na Ukrajinu to bylo 1444 vstupů denně, píše TASR. Čekací doba na hraničních přechodech je podle policie v současnosti osm až deset hodin, zvýšený počet nelegálních přechodů hranic policie nezaznamenala.

Mikulec v pátek uvedl, že na hraničních přechodech není nápor a že Ukrajinci po přechodu hranic o pomoc slovenské úřady nežádají. „Hraniční přechody nečelí extrémnímu náporu. Lidé přicházejí v malých skupinách. Ti lidé, kteří přicházejí z Ukrajiny, nežádají o nic. Většinou mají příbuzné na Slovensku nebo v jiných zemích,“ řekl novinářům.

Podle odhadu Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky UNHCR válka z Ukrajiny vyhnala tento týden do okolních zemí už přes 120.000 lidí. Nejčastěji míří do Polska, další do Moldavska, Rumunska, Maďarska a na Slovensko.

Slováci pomáhají uprchlíkům z Ukrajiny, vesnice Ubľa zřídila provizorní ubytovnu

Tělocvična základní školy ve slovenské vesnici Ubľa na hranici s Ukrajinou se proměnila v provizorní ubytovnu. Místní samospráva tam rozložila lůžka a matrace pro Ukrajince, kteří po invazi ruských vojsk na Ukrajinu svou vlast opustili. Lidé a humanitární organizace z bližšího či širšího okolí do vesnice přinášejí trvanlivé potraviny, deky, hygienické potřeby i hračky, pomáhá i policie a hasiči. Poslanec místního zastupitelstva Juraj Serej ČTK řekl, že ubytovaní uprchlíci mají namířeno zejména do České republiky.

  Tusk jednal se Zelenským v Kyjevě i o společné produkci zbraní

„Válečný stav je válečný stav. Rozhodli jsme se pomoci tím nejbídnějším. Jsou unavení, přecházejí hranici v zimě. Poskytujeme jim místo, kde se mohou ohřát. Uděláme jim čaj, mají zajištěno jídlo,“ uvedl Serej.

V bezprostřední blízkosti společné hranice s Ukrajinou není na slovenské straně žádné velké město a ubytovacích kapacit je tam spíše poskrovnu. Vesnice Ubľa má zhruba 750 obyvatel a podle Sereje migrační vlně zatím nikdy nečelila. Podle slovenské policie teď na Slovensko proudí přes hraniční přechody mnohem více Ukrajinců než před vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině.

Ve vesnici Ubľa jídlo pro ubytované uprchlíky vaří ve školní kuchyni. „Dostávají snídani, oběd, večeři, čaj, kávu,“ řekl Serej. V organizování pomoci se střídají členové místní samosprávy.

Ještě dopoledne ve zmíněné tělocvičně mnoho uprchlíků po náročném přesunu spí. Mezitím přicházejí další, zejména ženy s dětmi, včetně nemluvňat. Přímo do vesnice je dopravuje i policejní dodávka. Skupinky dětí si hrají.

Po nařízení mobilizace na Ukrajině jedním z mála mužů v tělocvičně je Ukrajinec Peter, který vydělává v Česku. „Museli jsme uprchnout, všechen majetek jsme tam nechali. Já jsem hranici překročil před týdnem. Teď jsem sem přijel za rodinou, dva rodinní příslušníci jsou ještě na hranicích,“ řekl ČTK. Dodal, že jeho manželka, se kterou vychovávají dvě dcery, má rodinu v České republice, kam mají také namířeno a kde on sám vykonává pomocné práce.

Vesnice Ubľa zažila vlnu solidarity od lidí i humanitárních organizací. Ti do obce dopravili kromě jiného trvanlivé potraviny, hygienické potřeby, nápoje a pro děti spoustu hraček.

Serej nepředpokládá, že by ubytovaní Ukrajinci hromadně zůstali ve vesnici. Podle něj v regionu je málo pracovních příležitostí a sami uprchlíci chtějí jít dál. „Jejich rodinní příslušníci si po ně přijedou. Postupně je rozvážejí, hlavně do České republiky, ale i do Německa i na Slovensko,“ řekl.

  Scholz ohlásil novou politiku Německa vůči Číně, chce se zbavit závislostí

Slovenské okresy u hranic s Ukrajinou patří na Slovensku k regionům s nejvyšší nezaměstnaností a s nižší životní úrovní, než jaká je na západě země.

Slovensko hodlá dávat uprchlíkům povolení k pobytu přímo na hranicích

Slovensko plánuje příští týden začít přímo na hranicích s udělováním práva pobytu uprchlíkům z Ukrajiny, pokud tito lidé budou chtít v zemi zůstat. Kromě toho stát připravuje poskytování příspěvků institucím a lidem, kteří Ukrajince ubytují. Novinářům to dnes řekl ministr financí a šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič. Od začátku vojenského konfliktu na Ukrajině podle něj na Slovensko zatím vstoupili hlavně ukrajinští občané, kteří míří za příbuznými.

„Od příštího týdne bude možné získat dočasné útočiště. Získají právo na tolerovaný pobyt. Automaticky tím získávají pracovní povolení, zdravotní pojištění a nároky na dávky v nouzi,“ řekl Matovič. Příslušné změny zákonů kromě jiného v zájmu jednoduššího poskytování pomoci uprchlíkům v pátek v noci schválil slovenský parlament.

V obavě z velkého přílivu uprchlíků, které by bylo třeba ubytovat v zemi po delší dobu, Matovič navrhne vládě schválit finanční pobídky lidem, podnikatelům, samosprávě nebo církvím, jež Ukrajince ubytují. Navrhl 200 eur (4950 Kč) měsíčně za ubytování dospělého uprchlíka, poloviční částku za dítě.

„Spoléhám na to, že ze Slovenska uděláme jednu velkou houbu, která bude schopna absorbovat jakýkoliv nával uprchlíků z Ukrajiny. Za několik dnů bude možná přes naše hranice přecházet denně 30.000, 40.000, 50.000 lidí, a v tom případě by stát neměl šanci zorganizovat ubytování pro tyto lidi, pokud by ho na Slovensku chtěli hledat,“ řekl ministr.

Pro případ, že se ukrajinští uprchlíci nevrátí do vlasti, by o ně Slovensko podle Matoviče mělo zabojovat. Řekl, že by pomohli ekonomice Slovenska i demografickému vývoji této pětimilionové země, která čelí stárnutí populace.

  Ukrajinská zpravodajská služba naznačila Putinovu nemoc

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com