Německo, Polsko a Švédsko oplácí Rusku vyhoštění diplomatů

Německo, Polsko a Švédsko vyhostí ruské diplomaty. Každé z ministerstev zahraničí těchto tří unijních zemí dnes ohlásilo vyhoštění jednoho ruského diplomata v reakci na vyhoštění trojice diplomatů z těchto států z Ruska minulý týden. Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury Interfax označilo krok Německa, Polska a Švédka za neopodstatněný.

Podle agentury Reuters je vyhoštění ruských diplomatů koordinovaným odvetným krokem trojice evropských zemí.

V pozadí roztržky mezi Moskvou a unijními zeměmi je vyostření vztahů kvůli uvěznění opozičního předáka Alexeje Navalného. Rusko přistoupilo k vyhoštění diplomatů minulý pátek po celoruských demonstracích za propuštění Navalného. Těchto nepovolených protestů se podle Moskvy 23. ledna zúčastnili i dotyční diplomaté z Německa, Polska a Švédska. Takové akce jsou neslučitelné s diplomatickým statusem, tvrdí Moskva.

Německé ministerstvo zahraničí označilo za nežádoucí osobu jednoho pracovníka ruského velvyslanectví v Berlíně. „Ministerstvo zahraničí dnes podle článku 9 Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích z 18. dubna 1961 prohlásilo jednoho pracovníka ruského velvyslanectví v Berlíně za personu non grata. Tímto krokem spolková vláda reaguje na rozhodnutí Ruské federace z pátku 5.2. 2021,“ píše německé ministerstvo ve sdělení, které zveřejnilo na svém webu.

Podle Berlína nebylo rozhodnutí Moskvy vyhostit diplomaty unijních zemí „žádným způsobem opodstatněné“.

Polské ministerstvo zahraničí oznámilo, že se rozhodlo v reakci na vypovězení svého diplomata z Moskvy vyhostit ruského diplomata z generálního konzulátu v Poznani.

Švédsko pak Moskvu informovalo, že požádá k opuštění země člena personálu na ruské ambasádě ve Stockholmu. „Je to jasná odpověď na nepřijatelné rozhodnutí vyhostit švédského diplomata, který pouze plnil své povinnosti,“ napsala na twitteru ministryně zahraničí Ann Lindeová.

Zdroj: https://www.novinky.cz

  Při útoku v Tel Avivu zemřel jeden člověk, dalších šest lidí je zraněných

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com