Operace Hamásu proti Izraeli by nebyla možná bez přímé účasti Ruska – ukrajinská poslankyně

Od začátku války Moskvy proti Ukrajině zaujímá Izrael velmi opatrný postoj, vyhýbá se vojenské pomoci Kyjevu a agresi odsuzuje. To však Jeruzalému nepomohlo vyhnout se válce vyprovokované Ruskem. Je to jasný signál, že udržování vztahů s Moskvou se nerovná zárukám bezpečnosti, a pokud je Kremlu nakloněn, udeří navzdory letitému přátelství, pohádkám o bratrství a společné víře.

Poslankyně Nejvyšší rady Ukrajiny Iryna Frizová o tom napsala na své stránce na Facebooku.

„Je škoda, že izraelské vedení nevidělo skutečnou tvář Ruska a doufalo, že nečinnost a slepý pacifismus přesvědčí vrahy, aby upustili od svého dalšího zločinu. Židovské pogromy byly vždy součástí politiky ruského impéria. Je zvláštní doufat, že lidé, kteří toto impérium obnovují, změní svou vizi mezietnických vztahů a budou ochotni odčinit tisíce a statisíce mrtvých Židů, kteří zemřeli během pogromů, stalinských represí, boje proti disidentům v 50.-70. letech,“ napsala ukrajinská poslankyně.

Podle názoru poslankyně bylo klíčovým cílem eskalace konfliktu v Izraeli odvedení pozornosti od války na Ukrajině.

„Dnes začala eskalace konfliktu v Izraeli. Jsem přesvědčena, že jeho cílem je odvést pozornost od války na Ukrajině, přesunout pozornost Spojených států na obranu Izraele a vytvořit podmínky pro velký konflikt na Blízkém východě, který přispěje k růstu vlivu Íránu. Kreml kompenzuje Teheránu služby vojensko-technické spolupráce, zejména dodávky útočných bezpilotních letounů Shahed a dalších zbraní. Bez přímého zapojení Ruska by operace nebyla možná,“ uvádí Frizová.

Poslankyně připomněla, že v roce 2017 ukrajinská delegace v Parlamentním shromáždění NATO vypracovala zvláštní zprávu, v níž upozornila ukrajinské partnery na úzké kontakty Kremlu s palestinskými organizacemi Hamás, Islámský džihád a Organizace pro osvobození Palestiny. Kyjev opakovaně upozorňoval na fakta o dodávkách zbraní Hizballáhu a Hamásu z Moskvy.

„Fakta o koordinaci s těmito teroristickými organizacemi jsme uváděli při setkáních jejich představitelů v Moskvě s ruským ministerstvem zahraničí,“ upřesnila Frizová.

  Rusko za dnešní útoky utratilo stamiliony dolarů, odhadl Forbes

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com