Izrael se podle Netanjahua vydává na dlouhou a těžkou válku

Izrael se podle premiéra Benjamina Netanjahua vydává na dlouhou a těžkou válku, kterou mu vnutil vražedný útok Hamásu. Netanjahu to uvedl na X. Po zasedání bezpečnostního kabinetu také řekl, že Izrael chce zničit vojenské a vládní kapacity Hamásu a Islámského džihádu. Izrael zastaví dodávky elektřiny, pohonných hmot a zboží do Pásma Gazy, které má radikální Hamás pod kontrolou.

„Obnovíme bezpečnost pro občany Izraele a vyhrajeme,“ napsal podle serveru listu The Times of Israel Netanjahu ve svém příspěvku. V první fázi války podle něj chce Izrael především „zničit většinu nepřátelských sil“, které z Pásma Gazy pronikly do Izraele a zabíjely civilisty i vojáky.

Úřad izraelského premiéra také uvedl, že reakce Jeruzaléma na útoky zbaví Hamás a Islámský džihád „schopnosti a touhy ohrožovat a poškozovat občany Izraele na mnoho let“. Izrael pak v noci na dnešek znovu zaútočil na cíle Hamásu v Pásmu Gazy.

Podle dosavadních informací si útok ozbrojenců Hamásu vyžádal přes 300 životů a na 1600 zraněných.

V kibucu Beeri na jihu země se izraelským silám v noci na dnešek podařilo osvobodit téměř 50 lidí, které hodiny zadržovali palestinští ozbrojenci. Další rukojmí byli zachráněni v kibucu Ofakim. Po zhruba 20 hodinách Izraelci dokázali znovudobýt policejní stanici ve Sderotu, kterou obsadili radikálové. Asi deset ozbrojenců přitom podle zpravodajského serveru Ynet přišlo o život.

Desítky lidí mezitím směřují do centra, které koordinuje pátrání po pohřešovaných. Někteří s sebou mají například zubní kartáčky či další osobní věci příbuzných, aby je bylo možné identifikovat za pomocí testů DNA.

ČTK

  USA dodají Ukrajině pokročilejší raketové systémy, slíbil Biden

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com