Případ Čapí hnízdo se může vrátit brzy žalobci

Advokát, který zastupuje obviněnou Janu Mayerovou, odhaduje, že se seznámí se spisem příští týden a policista poté předá spis žalobci Jaroslavu Šarochovi.

Sedmnáct dní měla pražská policie čas na to, aby posunula vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.

Vyslechla dva svědky: syna premiéra Andreje Babiše mladšího a bývalého manažera Farmy Čapí hnízdo. Oba přitom popsali Babišův bezprostřední vliv na tento projekt.

Kauza, v níž detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné, se v tuto chvíli posunula do další fáze.

Obviněný premiér Babiš a s ním i bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová) budou s advokáty vyzváni k tomu, aby si opět přišli prostudovat spis. Mohlo by k tomu dojít pravděpodobně už příští týden.

„Odhaduji, že to celé proběhne rychle,“ řekl advokát Josef Bartončík, který Mayerovou zastupuje. Reagoval na skutečnost, že vedle dvou zmíněných svědeckých výpovědí nebude ve spise nejspíše nic nového. Celý spis si přitom obvinění už studovali letos během května.

Podle trestního řádu o této možnosti – tedy, aby se seznámili se spisem – musí policie obviněné informovat nejméně tři dny předem.

Babiš s Mayerovou a jejich advokáti pak budou mít přiměřený čas na to, aby dokumenty prostudovali. Poté mohou dát ještě další návrh na doplnění vyšetřování. Vyšetřovatel Tomáš Hádek to však také může obratem zamítnout a předat spis žalobci Jaroslavu Šarochovi.

Podle toho, co sdělili policii dva zmínění svědci, se předpokládá, že policista Hádek stejně jako předchůdce Pavel Nevtípil, který na konci května od policie odešel, navrhne, aby byli Babiš a Mayerová obžalováni. Pravděpodobně k tomu dojde v řádu několika málo týdnů.

  Airbnb kvůli koronaviru propustí čtvrtinu zaměstnanců

„Dle časového harmonogramu se předpokládá, že policejní orgán bude ve věci postupovat bez zbytečných průtahů,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Kdy pak rozhodne žalobce Šaroch, zda Babiše a Mayerovou obžaluje nebo jejich stíhání (stejně jako před dvěma roky) zastaví, není jasné. Právě v roce 2019 rozhodl státní zástupce po čtyřech měsících, co mu byl spis od policie odeslán.

Pokud žalobce nerozhodne do termínu říjnových voleb do Poslanecké sněmovny 8. a 9. října, budou poslanci už potřetí řešit, zda Babiše vydají k trestnímu stíhání. Že premiér jako lídr favorizovaného hnutí ANO v Ústeckém kraji obhájí letos mandát poslance, je vysoce pravděpodobné.

Sněmovna už v minulosti o Babišovi hlasovala v září 2017 a pak následně v lednu 2018. Ve druhém případě bylo proti 69 poslanců, všichni z hnutí ANO.

Podobný postoj lze od Babišových lidí očekávat i v případném dalším hlasování.

„Už by bylo vhodné tuto kauzu vyřešit, času na to bylo skutečně dost a nemohu se zbavit pocitu, že se kauza uměle prodlužuje,“ uvedl poslanec ANO a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, který byl proti vydání Babiše k trestnímu stíhání už v lednu 2018.

Když městský žalobce Šaroch před dvěma lety stíhání Andreje Babiše kvůli Čapímu hnízdu zastavil, uvedl mezi důvody i to, že se případ zlomil poté, co byli vyslechnuti někteří svědci.

Zmiňoval tehdy výpověď bankéřů z HSBC, jejichž banka před několika roky poskytla na financování luxusního komplexu na Benešovsku úvěr ve výši 350 milionů korun.

Šaroch uváděl, že těmito výslechy byla v podstatě vyloučena pravdivost záznamů, že by Farma Čapí hnízdo byla dceřinou společností Agrofertu, jehož byl Babiš v inkriminovaných letech majitelem (nyní je koncern kvůli Babišovu angažmá v politice a zákonu o střetu zájmů uložen ve svěřenském fondu).

  Institut pro politiku: Nákup ve Varšavě je o čtvrtinu levnější než v Praze

Jenže bankéři vypovídali znovu. A podle informací, které publikoval server Neovlivní.cz, potvrdili obsah původních dokumentů. A výslovně uvedli, že Babišovi spolupracovníci jim vybudování Farmy Čapí hnízdo prezentovali jako jeho vlastní projekt. Podle Neovlivní.cz také vypověděli, že úvěr farma u banky HSBC dostala jen proto, že šlo o jejího velkého klienta Andreje Babiše.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com