Zeman je stále v nemocnici, v úřadu je to jeho nejdelší hospitalizace

seznamzpravy.cz/

Prezident Miloš Zeman i dnes zůstával v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Hospitalizován je sedmým dnem, což je dosud nejdéle během jeho prezidentského období. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes na dotaz ČTK, kdy Zeman opustí nemocnici, odpověděl, že už ve středu má pracovní program na zámku v Lánech.

Zeman do nemocnice nastoupil v úterý 14. září. Média od té doby spekulovala o jeho zdravotním stavu, protože Pražský hrad hospitalizaci nekomentoval. Mluvčí Hradu 16. září uvedl, že vyšetření prezidenta nezjistila žádné problémy, které by ho ohrožovaly na životě. Trpí dehydratací a mírným vyčerpáním, oznámil mluvčí na webu Pražského hradu. ČTK následně řekl, že prezident nemocnici opustí v řádu dnů. K pracovnímu programu by se měl vrátit ve středu. Dlouhodobě se prezident léčí s neuropatií nohou a cukrovkou. Kvůli potížím s nohama začal letos používat invalidní vozík.

Podle serveru iDnes.cz dnes za prezidentem znovu přijela jeho manželka Ivana a dcera Kateřina, dorazil i hradní kancléř Vratislav Mynář. Už dříve ho navštívili jeho předchůdce ve funkci Václav Klaus, premiér Andrej Babiš či kardinál Dominik Duka.

Zeman byl naposledy hospitalizován letos 20. až 22. ledna. V nemocnici byl očkován proti koronaviru, poté v ní zůstal kvůli plánované preventivní lékařské prohlídce. Zeman byl očkován látkou od firem Pfizer a BioNTech. Loni byl od 25. do 29. srpna v nemocnici kvůli zlomenině. V ÚVN se podrobil operaci paže, kterou si zlomil při pádu. Podle zástupců Pražského hradu se tak stalo poté, co se po sledování večerních zpráv v televizi rozhodl jít bez hole a bez pomoci ochranky. Po propuštění přešel do domácího ošetřování a čekalo ho několik týdnů domácí rekonvalescenční péče.

V říjnu 2019 strávil v ÚVN čtyři dny. Nemocnice tehdy uvedla, že prezident absolvoval rehabilitační cvičení a byla mu aplikována intenzifikovaná výživa. Zeman se rozhodl informovat o svém zdravotním stavu a nemocnici zprostil mlčenlivosti. Ta následně oznámila, že se prezident léčil a po propuštění stále léčí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou.

  O zásahu koalice v Jemenu bylo Česko předem informováno, operaci podporuje

V roce 2013 byl prezident Zeman ošetřen s drobným poraněním kolena ve Fakultní nemocnici Motol, v péči lékařů byl zhruba dvě hodiny. Ještě týž den byl znovu ošetřován v Motole, a to kvůli krvi v kolenu. V nemocnici zůstal přes noc, opustil ji druhý den. Lékaři mu doporučili zrušit plánované zahraniční cesty a strávit pár dní na lůžku. Zranění si Zeman přivodil doma, když v noci upadl a narazil kolenem do skříně.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com