Češi začali topit dřív než loni. Kvůli rostoucím cenám energií si připlatí

irozhlas.cz/

Topná sezona v Česku naplno odstartovala. Kvůli chladným dnům letos začala téměř o týden dřív než loni. Od tohoto týdne už funguje většina tepláren v zemi. Kvůli rostoucím cenám energií si ale domácnosti za vytápění připlatí. Ceny elektřiny i plynu na burzách totiž letos trhají rekordy.

Některé teplárny začaly letos na žádost odběratelů s dodávkou tepla už koncem srpna. Téměř ve všech regionech totiž spadla teplota pod 13 stupňů Celsia, což je hranice pro zahájení vytápění.

„Většinou se začíná s vytápěním ve vyšších horských polohách – na Vysočině a na západě Čech. Aktuálně se topí téměř všude, protože byla splněna podmínka vyhláškou pro zahájení vytápění v topné sezoně. V průměru za poslední desetiletí se začíná právě kolem 20. září,“ doplňuje pro Radiožurnál mluvčí Teplárenského sdružení Pavel Kaufmann.

Během tohoto týdne už začaly pouštět teplo do radiátorů domácností i ostatní teplárny, které v součtu zajišťují vytápění pro téměř čtyři miliony obyvatel.

Nadcházející topná sezona se ale většině domácnostem prodraží. Letos zdražuje vše, čím se dá vytápět. Jak plyn a elektřina, tak i tuhá paliva, jako je uhlí nebo dřevo.

Stále nejlevnější variantou ale zůstává palivové dříví. Nicméně také jeho ceny začaly růst. A to i přesto, že Česko dlouhodobě sužuje kůrovcová kalamita. Metr krychlový stojí v průměru kolem 500 korun. Za zdražování může obecně zájem o tuzemské dřevo ze zahraničí. Jen pro porovnání, třeba ještě před pěti lety se ale dříví prodávalo skoro za dvojnásobek.

Další zdražení?

Obchodníci zdražují elektřinu domácnostem už od jara. Právě teď – se začátkem topné sezony – se ale očekává ještě další zdražení. A to až o dvacet procent.

„Očekáváme, že ještě další zdražení přijde. Pro zákazníka při nějaké průměrné spotřebě 4 až 5 megawattů bude zdražení kolem 2000. Pokud by došlo ještě k dalšímu zdražení, tak to může být až 3000 korun za rok,“ dodává analytik srovnávacího serveru Ušetřeno.cz Michal Les.

  V ČR vyžaduje 319 železničních mostů zásah, stát na ně dá miliardy

Za zdražováním elektřiny stojí hlavně rostoucí ceny emisních povolenek. Evropská unie každý rok vydává určité množství těchto povolenek pro elektrárny, ale třeba i průmyslové závody. Cílem je snížit emisi skleníkových plynů.

Dražší zemní plyn

Zdražuje ale i zemní plyn. Zatímco loňský rok byl ve znamení poklesu cen zemního plynu, letos zdražuje dokonce rychleji než elektřina. Podle ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora se to v účtech domácností projeví až dvacetiprocentním zdražením. Na podzim by ale podle něj mohlo dojít k zastavení růstu.

„Na rozdíl od elektřiny, doufám u plynu nejde o dlouhodobý trend. U něj se projevily poruchy v zásobení. Problémy s dodávkami měli norští dodavatelé, u Rusů zase čekáme na zahájení provozu nového plynovodu Nord Stream 2. Nicméně je zde určitá naděje, že v říjnu začnou dodávky sílit a to by mohlo srazit ceny dolů,“ zhodnotil Gavor.

Ušetřit za energie lidé můžou mimo jiné přechodem k jinému obchodníkovi. Jen třeba u elektřiny změnilo za první pololetí svého dodavatele přes čtvrt milionu zákazníků, u plynu bezmála 114 tisíc odběratelů.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com