Německé volby vyhrála podle prvních odhadů sociální demokracie

zpravy.aktualne.cz

Sociální demokracie (SPD) vyhrála podle prvních odhadů německé parlamentní volby s 25,6 procenta hlasů. Odhady, které zveřejnila krátce po 19:00 veřejnoprávní stanice ZDF, na rozdíl od prognóz zveřejněných krátce po uzavření volebních místností zohledňují i korespondenční hlasování. Na druhém místě se podle nich umístila konzervativní unie CDU/CSU s 24,4 procenta.

Do parlamentu se podle odhadů dostaly ještě další čtyři strany. Na třetím místě skončili Zelení se 14,7 procenta, na čtvrtém liberální svobodní demokraté (FDP) s 11,6 procenta a na pátém protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) s 10,3 procenta hlasů. Do Spolkového sněmu se podle odhadů dostala ještě postkomunistická strana Levice s pěti procenty hlasů.

Podle prvních odhadů veřejnoprávní stanice ARD je rozdíl mezi oběma stranami menší. SPD podle nich získala 24,9 procenta a konzervativní unie CDU/CSU 24,2 procenta. U ostatních stran se odhady obou veřejnoprávních stanic liší jen v řádu desetin procenta.

Velikost příštího Spolkového sněmu se liší kvůli poměrně složitému systému převislých a vyrovnávacích mandátů. Podle odhadu ARD bude v příštím německém parlamentu 730 poslanců, podle ZDF jich bude 756.

Autor: ČTK

  Na Slovensku vede Korčok vede nad Pellegrinim v 1. kole voleb prezidenta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com