USA by měly být aktivnější, řekl ruský ministr zahraničí k obnově jaderné dohody s Íránem

irozhlas.cz

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu vyzval Spojené státy, aby byly aktivnější v jednání o obnově jaderné dohody s Íránem. Informovala o tom agentura AFP. Na okraj zasedání Valného shromáždění OSN dále uvedl, že úřady Mali požádaly ruskou soukromou bezpečnostní firmu, aby jim pomohla v boji proti terorismu.

USA by měly být aktivnější a co nejdříve vyřešit všechny otázky spojené s opětovným zahájením rozhovorů mezi Íránem, Ruskem, Čínou, Francií, Británií a Německem a nepřímo se Spojenými státy o obnově dohody o íránském jaderném programu (JCPOA) z roku 2015, uvedl Lavrov.

Součástí dohody bylo zmírnění protiíránských sankcí výměnou za omezení jaderných ambicí Teheránu a záruky, že Írán nebude vyvíjet jaderné zbraně. Americký prezident Donald Trump ale v roce 2018 od ujednání jednostranně odstoupil a sankce proti Íránu obnovil. Teherán pak začal dohodu porušovat. Tvrdí však, že jeho kroky jsou vratné, pokud Washington zruší veškeré sankce proti Íránu. Prezident Joe Biden nechává sankce zatím v platnosti, navzdory své dřívější kritice Trumpova kroku.

Představitelé Spojených států a Evropské unie podle AFP tento týden vyjadřovali frustraci z toho, že Teherán dosud nenaznačil, zda má zájem na obnově nepřímých jednání s Washingtonem. Lavrov k tomu podle agentury TASS uvedl, nové íránské vládě sestavené ultrakonzervativním prezidentem Ebrahímem Raisím bude trvat ještě asi dva týdny, než dá dohromady svůj vyjednávací tým.

Šéf ruské diplomacie také uvedl, že malijské úřady požádaly ruskou soukromou společnost, aby jim pomohla v boji proti terorismu, neboť Francie podle něj zmenšuje svůj tamní vojenský kontingent. Francouzským jednotkám v Mali „se nic nepodařilo“ a teroristé tam nadále působí, dodal podle agentury Interfax. Ruská vláda nemá s oslovenou firmou nic společného, citovala Lavrova agentura RIA Novosti.

Francie hodlá snížit počet francouzských vojáků v zemi z 5000 na 2500. Paříž také dříve uváděla, že nasazení ruských žoldnéřů v Mali by vedlo k přehodnocení její vojenské přítomnosti zemi. V Mali působí vojenské jednotky i dalších evropský zemí, včetně Česka. Před zhoršením vztahů s Evropskou unií varoval tento týden malijskou vládu v souvislosti s ruskými žoldnéři také šéf evropské diplomacie Josep Borrell.

  Ruská žoldnéřská Wagnerova skupina uvedla, že ovládla východ Bachmutu

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com