Na východě Ukrajiny zabit další voják, Raab a Blinken apelovali na Moskvu

ct24.ceskatelevize.cz

Další ukrajinský voják podle dnešního armádního komuniké přišel o život při nepřátelském ostřelování ukrajinských pozic v Donbasu na východě země, jehož část ovládají proruští separatisté. Británie a USA se „pevně postavily“ proti ruské destabilizační kampani vůči Ukrajině a vyzvaly Rusko k okamžitému zmírnění vyhrocené situace v Donbasu a k plnění mezinárodních závazků, uvedl šéf britské diplomacie Dominic Raab podle agentury Reuters po jednání se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem.

Mluvčí Kremlu v televizi prohlásil, že Rusko se nechystá k válce s Ukrajinou a ani nepokládá za přijatelnou možnost takové války, ale vždy varovalo, že nezůstane stranou a nebude jen přihlížet osudu ruskojazyčných obyvatel jihovýchodu Ukrajiny. Dmitrij Peskov jako nevhodná a neobjektivní odmítl tvrzení západních zemí ohledně koncentrace ruských sil u ukrajinských hranic, Moskva podle mluvčího jen podniká kroky k zajištění své bezpečnosti v situaci, kdy v sousední zemi „může každou chvíli znovu vzplát občanská válka“.

Ukrajinský voják přišel o život při sobotním ostřelování v okolí Luhanska, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na sdělení armády. Podle velení ukrajinské armády „ruská hybridní vojska“ ostřelovala ukrajinské pozice v devíti případech a v důsledku byl jeden voják zabit a další zraněn. Armáda také zaznamenala přelety nepřátelského bezpilotního letounu nad frontovou linií. Ukrajinští vojáci na ostřelování odpověděli rovněž palbou. Od dnešního rána panuje na frontě dosud klid.

Separatisté z Doněcka a Luhanska naopak podle ruského listu Kommersant hlásí celkem osm případů porušení příměří ze strany ukrajinských vojáků, přičemž místní úřady momentálně upřesňují informace o případných raněných v řadách civilního obyvatelstva.

V sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po schůzce se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským vyzval k ukončení znepokojivého vývoje na východě Ukrajiny a k respektování její územní celistvosti. Turecký prezident dodal, že doufá v mírové řešení konfliktu podle mezinárodního práva a diplomatickými prostředky.

  V Kyjevě se v noci rozezněl poplach, podle úřadů na město útočily drony

Ukrajina od ruské anexe Krymu a propuknutí ozbrojeného konfliktu v Donbasu na jaře 2014 obviňuje Rusko z agrese a okupace ukrajinských území, i když Moskva přímé zapojení do konfliktu popírá. Boje si dosud vyžádaly více než 13.000 mrtvých.

Napětí v Donbasu v posledních týdnech stoupá. Kyjev v minulých dnech bil na poplach kvůli soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou, Rusko naopak obviňuje Kyjev z provokací. Ukrajinský ministr obrany varoval před rizikem „ozbrojené agrese“ Ruska pod záminkou porušování práv ruskojazyčných obyvatel Donbasu. Spojené státy tento týden ohlásily, že vyšlou dvě své vojenské lodě do Černého moře, což média vykládají jako signál Rusku.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com