Lipavský: Společná návštěva ministrů je podporou ukrajinské nezávislosti

ct24.ceskatelevize.cz

Ministři zahraničí České republiky, Slovenska a Rakouska společnou cestou na Ukrajinu vyjádřili podporu politické nezávislosti této země, prohlásil v Kyjevě po jednání se svým ukrajinským protějškem Dmytro Kulebou šéf české diplomacie Jan Lipavský. Zopakoval, že ruské požadavky, aby se Severoatlantická aliance zavázala nepřijmout Ukrajinu za svůj členský stát, jsou nepřijatelné.

„Přivezli jsme jasnou zprávu: vyjadřujeme solidaritu Ukrajině i podporu její politické nezávislosti,“ řekl Lipavský. Kyjev si podle něj musí sám vybrat, zda se přiblíží Severoatlantické alianci a Evropské unii. „Ruské požadavky týkající se Ukrajiny nemohou být absolutně předmětem diskuse,“ dodal s tím, že ČR stojí za Ukrajinou v její snaze o integraci do Evropské unie a NATO.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků. Vyvolalo tím obavy Kyjeva i Západu, že připravuje na vojenskou ofenzivu proti Ukrajině. Moskva popírá, že má v plánu sousední zemi napadnout, a naopak tvrdí, že má obavy o vlastní bezpečnost. Od Spojených států a NATO žádá Rusko kromě jiného záruku, že aliance nepřijme Ukrajinu za svého člena a nebude tak zvyšovat svoji přítomnost v ruské blízkosti. Západ tento požadavek odmítá.

Ukrajina udělala velký pokrok směrem k integraci do Severoatlantické aliance, uvedl v Kyjevě slovenský ministr Ivan Korčok. Příslib NATO z roku 2008, že se Ukrajina může stát v budoucnu členem, podle něj stále platí. Argument Moskvy, že takové členství představuje pro Rusko bezpečnostní hrozbu, označil za lichý.

„Toto není veselá návštěva, návštěva, ze které by si člověk odnášel příjemné pocity,“ poznamenal šéf rakouské diplomacie Schallenberg s odkazem na bezútěšnou situaci, o které se v pondělí na vlastní oči přesvědčil na takzvané linii dotyku v Donbasu. Cesta má podle něj poskytnout především „velice silný signál středoevropské solidarity a podpory ukrajinské svrchovanosti a integrity“. Bezpečnost Ukrajiny se podle něj Rakouska bytostně týká – Schallenberg připomněl, že z Vídně je Ukrajina blíže než nejzápadnější rakouská spolková země Vorarlbersko.

  Média nakloněná Trumpovi korigují tvrzení o volebním spiknutí

Od Evropské unie potřebuje Kyjev „jednotu, rozhodnost a ambicióznost“ pokud jde o možné členství Ukrajiny v evropském bloku, uvedl po jednání s trojicí ministrů šéf ukrajinské diplomacie Kuleba. Podle něj Ukrajina pro Rusko nepředstavuje nebezpečí vojensky, ale tím, že bude silným a fungujícím státem. Své protějšky Kuleba upozornil, že nyní se tvoří „nová bezpečnostní architektura Evropy na příští desetiletí“. „EU nesmí na Ukrajinu hledět ruskýma očima,“ dodal.

Český ministr vyjádřil uspokojení nad tím, že se tříčlenné ministerské delegaci podařilo v Kyjevě dosáhnout přijetí na nejvyšší úrovni, včetně prezidenta Volodymyra Zelenského. Toho Lipavský na jednání ujistil, že česká diplomacie usiluje o jednotu Ukrajiny a ochranu její územní celistvosti.

Lipavský pokračuje v návštěvě Ukrajiny druhým dnem. Po pondělní návštěvě Donbasu a předání balíčků první pomoci ukrajinskému Červenému kříži dnes ráno absolvoval jednání s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem a setkal se také se zástupci Krymských Tatarů. Před dnešním jednáním na ukrajinském ministerstvu zahraničí položili šéfové diplomacií květiny ke zdi přilehlého Mychajlivského kláštera, která připomíná tisíce padlých v bojích na východě země.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com