Ve Francii se čekají další masové protesty proti Macronově důchodové reformě

V městech napříč Francií je dnes na programu čtvrté kolo manifestací proti návrhu důchodové reformy, který zahrnuje zvýšení hranice pro odchod do penze o dva roky. Úřady podle francouzských médií očekávají účast statisíců lidí, ovšem méně než milion demonstrantů. Na rozdíl od předchozích mobilizací není ta dnešní spojená s výzvou ke stávce železničářů.

První tři protestní dny ve druhé polovině ledna a toto úterý přinesly značné narušení hromadné dopravy, školní výuky nebo provozu energetického sektoru. Demonstrací proti vládnímu plánu se nejvíce lidí zúčastnilo 31. ledna, kdy policie zaznamenala v součtu 1,27 milionu protestujících, zatímco odbory hovořily o 2,8 milionech.

Na dnešek bylo ohlášeno 240 manifestací, uvedla televize BFMTV. Odboráři podle ní doufají, že se jim podaří dostat do ulic ty, kteří se nemohou do protestů zapojit během týdne. Bezpečnostní složky očekávají, že se čtvrtého dne demonstrací zúčastní 600.000 až 800.000 lidí, z toho 90.000 až 120.000 v Paříži.

Protestní hnutí reaguje na lednový návrh penzijní reformy, který navazuje na dlouhodobou snahu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona přetvořit důchodový systém Francie. Francouzi podle prezidenta a jím podporované vlády budou muset v budoucnu pracovat déle, protože současný systém s hranicí odchodu do penze na 62 letech je ztrátový. Vládní plán je za protestů v ulicích projednáván na plénu dolní komory parlamentu, která má na posouzení návrhu čas do konce příštího týdne.

ČTK

  Lavrov: To, že je Zelenskyj Žid, neznamená, že na Ukrajině nejsou nacisté

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com