Soudce v New Yorku zablokoval povinné očkování pracovníků škol

irozhlas.cz/

Ve školách v nejlidnatějším městě Spojených států se v pondělí mělo začít po všech pracovnících vyžadovat očkování proti covidu-19, opatření New Yorku ovšem těsně před vstupem v platnost narazilo u soudu. Agentura AP informovala, že federální odvolací soudce v pátek večer vydal příkaz, který vymáhání pravidla dočasně blokuje.

Soudce po vydání zákazu případ předal tříčlennému panelu soudců, který má věc projednat ve zrychleném řízení. Newyorský školský úřad v reakci uvedl, že město doufá v rychlé rozřešení sporu během příštího týdne. „Pevně věříme, že naše vakcinační nařízení bude potvrzeno, jakmile budou prezentována všechna fakta, protože naši studenti a personál si tu úroveň ochrany zaslouží,“ citovala AP mluvčí úřadu Danielle Filsonovou.

Podle pravidla, které ohlásil v srpnu starosta New Yorku Bill de Blasio, mohou v místních školách od pondělka pracovat pouze lidé, kteří absolvovali alespoň jedno očkování proti covidu-19. Opatření se týká nejen učitelů, ale i uklízečů nebo lidí pracujících v jídelnách. Celkem se jedná asi o 150.000 osob.

Školský systém se v této souvislosti připravoval na personální problémy, neboť ne všichni zaměstnanci podmínku splňují. Do pátku se podle oficiálních statistik nechalo naočkovat 82 procent pracovníků spadajících pod školský úřad, mezi učiteli byla míra proočkovanosti 88 procent.

Nadcházející pondělí je rovněž termínem, kdy se stát New York chystá zavést obdobné pravidlo ve zdravotnictví.

Autor: ČTK

  Bývalý ruský poručík přiznal bezmezné rabování a mučení zajatců na Ukrajině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com