Nečekaná SMS usvědčila žalobce z kauzy Čapího hnízda z pochybení

seznamzpravy.cz/

Už v půlce července dostal žalobce Jaroslav Šaroch informaci, že chce svědek vypovídat v kauze Čapí hnízdo. Jenže k výslechu došlo až po téměř dvou měsících.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch si v uplynulém týdnu vyslechl kritiku. Pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová ho veřejně zkritizovala za to, že rychleji nevyslechl dva svědky v kauze Čapí hnízdo.

Tedy v případu, v němž čelí obvinění z dotačního podvodu premiér Andrej Babiš (ANO) a s ním také bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová).

Šaroch měl původně do konce srpna rozhodnout, zda oba v této kauza obžaluje nebo například jejich stíhání zastaví. Jenže žalobce v poslední den této lhůty předal spis zpět policii, aby se mohly dva výslechy uskutečnit.

Ukazuje se, že tento krok – i s ohledem na vyjádření Bradáčové – mohl udělat dříve.

„Tímto pochybením dozorového státního zástupce pak došlo ke vzniku průtahů v trestním řízení,“ konstatovala Bradáčová ve zmíněném prohlášení. Nové informace, které Seznam Zprávy nashromáždily, dokládají, jak zhruba dlouhé tyto průtahy byly.

SMS od svědka

V sobotu 17. července dostal pražský městský státní zástupce Martin Erazím nečekanou SMS zprávu. Bývalý manažer farmy Čapí hnízdo mu napsal, že chce znovu vypovídat v kauze Čapí hnízdo a doplnit některé informace, které dříve policistům neřekl. A to zejména o tom, že Babiš měl na řízení projektu Čapího hnízda bezprostřední vliv.

Seznam Zprávy ověřily, že Erazím tuto zprávu obratem předal dvěma svým podřízeným žalobcům. Dostal ji jak Šaroch, tak i státní zástupce František Partík. Tento žalobce dozoruje druhou větev této kauzy, v níž policie prošetřuje podezření z daňového podvodu souvisejícího s nákupem reklamy na Čapím hnízdě. Dosud ale v této souvislosti nikdo obviněn nebyl.

V této části případu byl však zmíněný svědek vyslechnut pražským policistou během několika dní. V kauze, kterou řeší Šaroch a ve které je Babiš obviněn, vypovídal bývalý manažer farmy Čapí hnízdo až teď v září. Po 54 dnech co zmíněnou zprávu Erazím dostal.

  Preventivní karanténu mohou ukončovat praktičtí lékaři na základě rychlotestů

Proč k výslechu nedošlo dříve, nechce Šaroch vysvětlit.

„Omlouvám se, ale ohledně informací z trestního řízení se, prosím, obraťte na mluvčího Městského státního zastupitelství v Praze,“ napsal Šaroch.

Ale ani jeho mluvčí Aleš Cimbala neuvedl, proč žalobce nerozhodl rychleji. „Bohužel, úkony přípravného řízení, týkající se věci jak po skončení vyšetřování, tak věci nacházející se v prověřování nelze blíže komentovat,“ napsal Cimbala.

Druhý svědek – syn premiéra Andrej Babiš – pak v polovině srpna oznámil na sociální síť Twitter, že je připraven také vypovídat v kauze Čapí hnízdo. Později své vyjádření potvrdil i v několika rozhovorech pro média. Jeden z nich publikovaly Seznam Zprávy.

Babiš mladší vypovídal na policii po 26 dnech, co veřejně oznámil, že je připraven vypovídat.

Rozhodnutí do voleb?

Poté, co se oba výslechy uskutečnily, předal policista Tomáš Hádek žalobci Šarochovi minulý týden spis zpět. A navrhnul mu, aby Babiše a Mayerovou obžaloval. Zda a kdy k tomu dojde, není jasné. Erazím však Šarochovi řekl, aby rozhodnul do jednoho měsíce.

Pokud by rozhodnutí Šarocha v této kauze mělo být známo do termínu voleb do Poslanecké sněmovny, které se konají 8. a 9. října, musel by žalobce dokument o svém rozhodnutí dokončit tento týden.

Postup je totiž takový, že když příslušný státní zástupce rozhodnutí zpracuje, ještě ho dostanou na stůl ke kontrole nadřízení. Což zabere další čas. V případě, že by byli Babiš a Mayerová obžalováni, teprve poté by byla obžaloba odeslána k soudu. Pokud by bylo stíhání naopak zastaveno, dostanou Šarochovo rozhodnutí obvinění a jejich advokáti.

Jak je známo, v tomto případu detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

  Hamáček pověřil velvyslance, aby nabídli Prahu pro možný summit Bidena s Putinem

Farma Čapí hnízdo tuto dotaci inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com