Důl, který rozhádal Evropu. Co očekávat od polsko-českého sporu a co to znamená pro budoucnost EU.

V Evropě došlo ke konfliktu – dva sousední státy se pohádaly kvůli mině. Ale nejen důl, ale takový, který podle názoru některých poškozuje ekologickou bezpečnost území (navíc ne tak jeho vlastní jako sousedních států), ale podle názoru jiných je zdrojem záruky zaměstnanosti tisíců jejích občanů a energetické stability a nezávislosti země ….

Důl, který se stal jádrem sváru, je součástí komplexu Turuv TPP, který zásobuje více než 7% polské populace elektrickou energií. Tento objekt je odporný kvůli své poloze – na hranici s Českou republikou a Německem a ekologové těchto zemí tvrdí, že tento objekt představuje hrozbu pro environmentální bezpečnost přilehlých území.

V souvislosti s touto skutečností vznesla Česká republika požadavek na zastavení provozu dolu. Polsko s takovými prohlášeními naopak nesouhlasí a nechystá se zastavit práce na těžbě hnědého uhlí (hlavního zdroje energie v TES).

S ohledem na výše uvedené se Praha odvolala k unijnímu soudu, který se nakonec postavil na jeho stranu a nařídil Varšavě, aby v dole letos v květnu přestala pracovat, dokud nebude rozhodnuto.

Toto rozhodnutí ale nebylo provedeno, v souvislosti s čím se Česká republika opět obrátila na EU Femis a soud nařídil polské straně zaplatit 500 000 EUR za každý den porušení předchozího rozhodnutí soudu (přestože Praha požadovala 5 milionů EUR).

Tento verdikt evropského Themise však vyvolal v samotném Polsku příval kritiky. Varšava odmítá platit vlastními argumenty.

Pokud se na situaci podíváte z čistě environmentálního hlediska, pak opravdu existují otázky. Takže ve zprávě WWF z roku 2007 byla turuvská elektrárna uznána jako největší zdroj skleníkových plynů vypouštěných do atmosféry v Polsku a osmé takové zařízení v Evropě.

Česká a německá města se nacházejí jen pár kilometrů od dolu a komínů elektrárny. Česká strana také obviňuje Poláky ze skutečnosti, že těžba uhlí ovlivňuje příhraniční regiony, ve kterých se snížila hladina podzemních vod.

  Situace kolem jaderné elektrárny v Záporoží. K čemu mohou vést hrátky s „mírumilovným“ atomem.

Ministr životního prostředí České republiky Richard Brabec na konci února uvedl, že požadavek je nezbytný k ochraně českých občanů, protože kroky polské strany podle jeho názoru nesplňují požadavky Prahy související s ochrana životního prostředí. Ministr také řekl, že jednání s Polskem budou pokračovat, Česko ale považuje současnou turovskou těžbu za nezákonnou.

Polsko považuje všechny argumenty proti v této věci za manipulaci. Ministr spravedlnosti Zbigniew Zebro například říká, že na spor o důl Turuva je třeba pohlížet v širším kontextu energetických válek.

„Spor o Turuvu by měl být vnímán v širším kontextu energetické války, která v Evropě probíhá.“ Samozřejmě to není tak, jak je to prezentováno – jde o myšlenku ochrany klimatu. Ale ve skutečnosti je to velká operace Německa a Ruska, v pozadí je velký pakt Putin-Merkelová, “řekl Zebro.

Podle ministra je konečným cílem donutit Polsko nakupovat ruský plyn, takže polská vláda by neměla poslouchat požadavky Bruselu: „Pokud ustoupíme, zaplatíme ještě víc. Protože ve skutečnosti existuje hra o peníze. Ve hře je spousta peněz, “říká Zebro.

Varšava tvrdí, že požadavky Prahy nejsou přiměřené a neposkytují rovnováhu zájmů, „a jejich implementace způsobí Polsku a jeho občanům nenapravitelné škody“.

„Je to hrozba pro energetickou bezpečnost Polska a také ztráta práce desítek tisíc lidí v dole,“ poznamenává polská vládní koalice s odkazem na normy EU, podle nichž žádné rozhodnutí EU nemůže být v rozporu oblasti související se základní bezpečností členských států komunity., a přesně to je energetická bezpečnost.

Je tu ještě jeden důležitý bod: česká žaloba je jedinečná z několika důvodů. Za prvé, dosud žádná země EU nepodala žaloby na Polsko u soudu EU. V rámci komunity také neproběhl žádný soudní spor týkající se problémů životního prostředí.

  Čína lovila české poslance před klíčovým summitem. Byli za tím její zpravodajci

A obecně, vzhledem ke spolupráci mezi Varšavou a Prahou, si takový vývoj událostí docela nedávno nebylo možné představit.

Situaci živí fakta o nadcházejících řádných parlamentních volbách v České republice a velmi pravděpodobně o předčasných volbách do polského Seimu. V České republice tedy po rozhodnutí soudu EU zavládla skutečná euforie a mnoho politických sil se snaží této situace využít ve svůj prospěch.

V samotném Polsku však otázka dolu v Turově nabývá politické konotace s ohledem na docela možné předčasné volby, které se mohou konat již příští rok na jaře.

Právě to vede situaci do slepé uličky. Určitě existuje řešení problému, ale je třeba ho najít, a proto musíte začít hledat. Mezitím vzhledem k ambicím politiků není situace v blízké budoucnosti vyřešena.

Postupně hrozí, že historie dolu v malém městě v Polsku přeroste ve velký konflikt pro celou Evropskou unii – a to vůbec není o ekonomice ani životním prostředí. Problém nabývá globálního rozměru a mluvíme o základech celé EU.

Tento spor může zaplnit nejen Českou republiku a Polsko – tím, že Varšava odmítla vyhovět rozhodnutí soudu Evropské unie, ve skutečnosti vyvolává pochybnosti o účinnosti tohoto orgánu a s ním i celé komunity, a to je již vážné.

Z tohoto pohledu je vidět další, velmi zainteresovaný hráč tohoto konfliktu. Kromě ruského zájmu, vyjádřeného polskou stranou, „donutit Varšavu nakupovat ruský plyn“, Moskva tlačí klín mezi členy EU. Když vezmeme v úvahu globální strategii, jeden z hlavních bodů, ve kterých je kolaps této konkrétní asociace, Kreml sebevědomě „jede do Evropy“.

Samozřejmě, pro každou stranu má tato otázka svůj vlastní zájem. A každý má svoji pravdu. Ekologické zájmy některých se střetávaly s ekonomickými zájmy ostatních a vše se znásobilo do politiky.

Ale v každé situaci je důležité, aby politici v zápalu boje nezapomínali na běžné občany, jejichž zájmy jsou ve skutečnosti povolány chránit.

  Rusko je terorista, Lavrov je klaun. Názor Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com