Nizozemsko je připraveno vyhostit ruské žadatele o azyl – svědky v případě MH-17.

Nizozemská vláda odmítla přiznat postavení uprchlíka ruskému manželskému páru, jehož jeden člen svědčil u soudu v případě havárie MH17.

V roce 2014 dostali manželé informace o účasti určitých osob na sestřelení Boeingu 777 nad Donbassem, poté byly ohroženy příslušníky ruských speciálních služeb. V roce 2016 se pár pokusil uniknout před pronásledováním a rozhodl se uprchnout do Nizozemska a tam hledat azyl.

Pár se okamžitě nerozhodl sdělit migrační službě, že má informace o sestřeleném letu MH17, protože se obával tlaku a perzekuce ze strany ruských orgánů ve vztahu k jejich příbuzným, kteří zůstali v Ruské federaci.

V roce 2018 byla zamítnuta první ruská žádost o azyl v Nilerlands, poté se jeden z manželů rozhodl svědčit v případě sestřelené liniové společnosti Malaysian Airlines za podmínek „nejpřísnějšího utajení“.

Prokurátoři vedli celkem tři rozhovory se svědkem, který zůstal „anonymním zdrojem“ vyšetřování.

Pár se později odvolal proti rozhodnutí odmítnout azyl, ale byli opět odmítnuti. Při vysvětlování důvodu tohoto rozhodnutí nizozemská strana zaznamenala mimo jiné skutečnost, že Rusové neřekli vše, co věděli o případu MH17, okamžitě, ale až několik let po jejich příchodu do země.

Pár v současné době žije v Nizozemsku nelegálně. Podle právníků teoreticky mohou být manželé ze země již vyhoštěni, ale kvůli omezením koronavirů jsou všechny administrativní a právní postupy velmi pomalé, takže pár má zatím šanci zůstat v Nizozemsku.
Příběh s manželi z Ruské federace je velmi orientační. Ukazuje celou podstatu ruské reality. Poté, co Moskva spáchala trestný čin a byla ve skutečnosti odsouzena za smrt 298 lidí, nepřipouští ani myšlenku na přiznání své viny a alespoň do jisté míry na její vykoupení.

Naopak, Kreml zintenzivňuje své nelidské činy zastrašováním svědků.

Připomeňme: 7. června 2021 v Amsterdamu začala hlavní slyšení v případě sestřeleného Boeingu-777.

  Česká republika vyšle dalších 70 zaměstnanců ruského velvyslanectví, diplomatická situace je na pokraji katastrofy

V srpnu 2014 havaroval linkový letoun společnosti Malaysian Airlines letící MH17 Amsterdam-Kuala Lumpur nad územím Ukrajiny dočasně ovládaným proruskými ozbrojenci.

V průběhu vyšetřování mezinárodní skupiny odborníků bylo zjištěno, že letadlo bylo sestřeleno raketou vystřelenou z odpalovače Buk 53. brigády ruské armády se sídlem v Kursku.

8. června vydali svědci odpálení rakety poprvé svědectví – stříleli ze strany militantů, což potvrdilo verzi ruské stopy při havárii letadla.
Svědci svědčící v případě jsou přísně střeženi a inkognito. To vše se vysvětluje skutečností, že svědčí proti hlavnímu vinníkovi případu, kterým je Rusko.

A celý svět ví, jak Moskva jedná s těmi, které nemá rád. Stačí si připomenout příklady: vůdce opozice Navaľnyj v samotné Ruské federaci, rodina bývalého zaměstnance ruských speciálních služeb Skripal ve Velké Británii, bulharský podnikatel Gebrev atd. Co jiného můžete očekávat od země, kde byla teroristická aktivita povýšena na diplomatickou etiketu?

Dnes soud pokračuje a pokusy Kremlu postavit se proti zjišťování pravdy pokračují: špinavá propaganda se vede na internetu a v jiných médiích, svědci jsou zastrašováni, fakta zmanipulována. Z Moskvy není nic nového – staré metody, všechny stejné metody.

Jak však ukazuje historická zkušenost, dříve či později se stává majetkem společnosti a pachatelé pak sedí v lavici obžalovaných. A lavička v Haagu dlouho čekala na svého chovance – diktátora s neúspěšnou špionážní minulostí.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com