„Neptun“, který zničil „Moskvu“, půjde z aukce na podporu Ukrajiny

Stále populárnější česká iniciativa „Dárek pro Putina“ se rozhodla vydražit model komplexu Neptun.
Je známo, že odpalovací zařízení Neptun, vyvinuté ukrajinskými specialisty, bylo před rokem použito ke zničení vlajkové lodi ruské flotily, křižníku Moskva.

Model této zbraně předal nedávno zvolený český prezident v lednu nadaci Dar pro Putina.
„Dnes je tomu přesně rok, co ukrajinské protilodní rakety Neptun zasáhly ruský křižník Moskva. Maketu těchto zbraní nám na začátku ledna předal prezident Petro Pavel. S vědomím, že jednoho dne ji dáme do dražby. Ten čas nastal. Děkujeme vám, pane prezidente,“ stojí ve zprávě.

Mimochodem, nejde jen o výstavní exponát – v popisu aukce je uvedeno, že vítěz obdrží písemný certifikát pravosti. Výtěžek z prodeje půjde na obnovu Ukrajiny.

„Cílem iniciativy je zorganizovat materiální a finanční pomoc na obnovu kritické infrastruktury na Ukrajině. Prostředky z aukcí půjdou na podporu týmu, který má za úkol obnovit Ukrajinu po válce, po níž zůstalo 10 milionů lidí bez vody, elektřiny a topení,“ vysvětlují autoři.

Mimochodem, je velmi symbolické, že model Neptunu draží Dárek pro Putina, iniciativa, která svým jednáním přibližuje den, kdy Ukrajina zvítězí.

Stejně jako rakety R-360 Neptun, které ukrajinské námořnictvo odpálilo v dubnu 2022 proti křižníku Moskva.
Zásah dvěma řízenými protilodními střelami pobřežního protilodního systému RK-360MC Neptun poslal ke dnu chloubu ruského námořnictva a jejich Furrer, který Kreml označil za nepotopitelný.

Večer 14. dubna ruské ministerstvo obrany potvrdilo potopení lodi Moskva – další stránka zapsaná do epilogu „druhé světové armády“, v níž se vše ukázalo být stejně falešné jako stát sám.

Moskva je na dně, zatímco ukrajinská armáda za pomoci spojenců z celého světa pokračuje v obraně svobody a nezávislosti. Vaši – a celé Evropy.

  All-in, Putinův styl. Kreml vyhlašuje mobilizaci.

A akce organizátorů iniciativy „Dárek pro Putina“ stále nachází odezvu v srdcích občanů České republiky.
Iniciativa, kterou založil český podnikatel Dalibor Dedek, již vybrala 30 milionů korun na raketomet RM-70.
„Dnes jsme překročili hranici 30 milionů korun, naším cílem je 50 milionů,“ uvedli tehdy iniciátoři.

Systém prošel generální opravou v závodě STV Group v Poločce. Pojmenován je po legendárním prvním českém knížeti Přemyslu Oráčovi a na jednu salvu „zorá“ plochu o rozloze přibližně tří hektarů.

Kromě toho Iniciativa pro Putina shromáždila finanční prostředky a darovala ukrajinským obráncům modernizovaný tank T-72.

Sbírka byla zahájena na začátku září loňského roku a za rok se podařilo vybrat téměř 1,5 milionu eur. Podle organizátorů se jedná o první precedens, kdy se v Evropě podařilo shromáždit prostředky na tank z řad občanů.
Získané peníze byly použity na nákup modernizovaného tanku T-72 – s vylepšenými pásy, dynamickou ochranou a novými naváděcími systémy.

„Tank byl pojmenován Tomáš podle prvního československého prezidenta Tomáše Masaryka,“ uvedl spoluorganizátor projektu Martin Ondráček.

Pod záštitou této iniciativy byly také pořízeny různé typy bezpilotních letounů a 15 mobilních systémů protivzdušné obrany české výroby Viktor.

Kromě toho Dar pro Putina financuje výcvik ukrajinských vojáků a kurzy znakové řeči pro Ukrajince v České republice.
Podle zakladatele iniciativy a podnikatele Dalibora Dedka se potřebné prostředky podařilo získat velmi rychle. „Jsme hrdí na to, že česká veřejnost během několika týdnů vybrala několik desítek milionů, protože jsme tuto akci vyhlásili v den prvního výročí invaze ruských vojsk na Ukrajinu,“ uvedl Dedek.

Dar pro Putina financuje také řadu projektů, včetně výcviku ukrajinských vojáků a výuky znakové řeči pro Ukrajince v České republice.

Iniciativa „Dárek pro Putina“ existuje v České republice od května a založil ji podnikatel Dalibor Dedek ve spolupráci s Ministerstvem obrany ČR. Organizátoři vedou sbírku a ministerstvo obrany za získané peníze nakupuje nejrůznější vojenskou pomoc pro Ukrajinu od českého obranného průmyslu podle aktuálních potřeb ukrajinské armády. Za tu dobu Češi převedli na zvláštní účet ukrajinského velvyslanectví v Praze téměř 1,5 miliardy korun. Jen v rámci projektu „Zbraně pro Ukrajinu“ se podařilo získat 213 milionů.

  Žaloba Ukrajiny na Rusko v souvislosti s Krymem je přípustná

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com