„Podpora Ukrajiny bude vždy naším cílem“ – Pavel.

Téměř 700 obrněných vozidel a vozidel protivzdušné obrany, 4,2 milionu kusů munice střední a velké ráže, 380 000 dělostřeleckých granátů – tolik dostala Ukrajina od české vlády od 24. února 2022.

Uvedl to český prezident Petr Pavel, když v Praze přijal svého ukrajinského kolegu Zelenského. Zároveň poznamenal, že takovou podporu Kyjevu poskytla nejen vláda a jednotlivá ministerstva, ale i veřejné a nevládní organizace, firmy, podniky a běžní občané České republiky.

Veškerá pomoc poskytnutá Ukrajině za téměř rok a půl války činí asi 45 miliard korun.

Pavel je zároveň přesvědčen, že jediným řešením pro Ukrajinu, jejím cílem v této válce, je porážka nepřítele.

Tento postoj, který Pavel dává důsledně najevo, se nelíbí některým evropským politikům, kteří jsou vůči Rusku opatrní nebo dokonce obezřetní.

„Podpora Ukrajiny bude vždy naším cílem,“ prohlásil český prezident. A taková slova českého lídra nejsou vůbec koketováním s Kyjevem, ale adekvátním postojem rozumného politika, který vidí a chápe výzvy, před nimiž Evropa a Česká republika zvláště stojí.

Důvod těchto hrozeb je jediný – Kreml. Je snadné ho smést ze stolu, ale snaha vyčkávat z vás často udělá agresorův cíl číslo jedna.

Česká republika si dobře pamatuje poučení z historie, takže prezident země, jde podle reálného vnímání situace. Zejména situace v Záporožské jaderné elektrárně – teroristické hrozby ze strany Ruska ukazují, že Kreml musí na teroristy adekvátně reagovat.

„Podpora Ukrajiny bude vždy naším cílem. Chceme, aby Ukrajina zvítězila a abychom zvítězili my všichni. Abychom si zachovali hodnoty, na kterých je založena naše společnost,“ řekl Pavel a zdůraznil, že podpora Ukrajiny není „jen o podpoře státu, který trpí válkou, ale především o pomoci všem Evropanům“.

Podle prezidenta již řada českých firem spolupracuje s ukrajinskými firmami a ráda se podílí na obnově Ukrajiny nejen po válce, ale i nyní, v jejím průběhu.

  Ukrajina je v plamenech. Poučení pro Evropu – „stop Rusko“.

Český představitel rovněž zopakoval svou podporu euroatlantickým iniciativám Kyjeva a uvedl, že Česká republika je připravena podpořit Ukrajinu na summitu NATO ve Vilniusu a připojit se k finanční pomoci.

„Domnívám se, že Ukrajinu v jejím přání vstoupit do EU a NATO je třeba podpořit. Uděláme pro to vše. Budeme se snažit, aby byl proces vyjednávání zahájen do konce tohoto roku a aby bylo jasné, že Evropa bude v budoucnu s Ukrajinou,“ řekl Pavlo.

Prezident zároveň sebevědomě poznamenal, že tyto kroky Ukrajiny se netýkají jen Ukrajiny. „Je to dobré pro naši bezpečnost, regionální stabilitu a ekonomickou prosperitu,“ shrnul český lídr.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com