Ukrajina si podle Erdogana zaslouží stát se členem NATO

Ukrajina si podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zaslouží stát se členem NATO. Erdogan to řekl dnes večer po jednání se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Vyslovil se také pro prodloužení dohody o vývozu ukrajinského obilí a poznamenal, že Turecko příští měsíc navštíví ruský prezident Vladimir Putin, uvedla agentura Reuters.

O tom, že by se Ukrajina měla stát členem Severoatlantické aliance, opakovaně hovoří její prezident Zelenskyj. I on ale připustil, že se tak nestane dříve, než skončí válka s Ruskem. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes prohlásil, že prezidenti a premiéři zemí aliance příští týden na summitu v Litvě potvrdí, že se Ukrajina v budoucnu stane členem aliance. O konkrétních časových obrysech tohoto závazku je ale podle něj předčasné hovořit.

Vedle podpory ukrajinskému členství se Erdogan vyslovil i pro prodloužení takzvané obilné dohody mezi Ukrajinou a Ruskem, kterou Turecko spolu s OSN pomohlo zprostředkovat. Dohoda od loňského července umožnila vývoz desítek milionů tun potravin z ukrajinských přístavů, které předtím válka vyvolaná Ruskem uzavřela. Moskva se k jejímu pokračování zatím staví skepticky. Pokud se nepodaří prodloužit, vyprší 17. června.

Zelenskyj, jehož země od loňského února čelí ruské agresi, od čtvrtka navštívil Bulharsko, Česko, Slovensko a Turecko. Jeho turné po aliančních zemích se koná právě před summitem Severoatlantické aliance, při kterém ukrajinský prezident zasedne v nové Radě NATO-Ukrajina.

ČTK

  Proč nenosí prezident Putin roušku, ptali se novináři Kremlu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com