Perspektiva Ukrajiny je v NATO, řekla Čaputová po schůzce se Zelenským

Perspektiva Ukrajiny je v NATO, spravedlivý mír musí respektovat územní celistvost Ukrajiny, řekla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po dnešním jednání se svým ukrajinským kolegou Volodymyrem Zelenským. Čaputová před novináři také ohlásila spolupráci obou zemí při výrobě munice či vývoji nového typu houfnice. Zelenskyj poděkoval za slovenskou solidaritu a pomoc Ukrajině, která se od loňského února brání ruské invazi.

Zelenskyj přiletěl na Slovensko českým vládním speciálem z Prahy, kam zavítal už ve čtvrtek večer a kde se postupně sešel s vrcholnými českými politiky.

Slovenská policie už dopoledne rozmístila hlídky na trase od bratislavského letiště k sídlu slovenské prezidentky, strážníky nasadila také do centra slovenské metropole. Na prostranství u prezidentského paláce, u kterého jsou rušné silnice, byly rozmístěny zábrany. U nich se shromáždil dav lidí s ukrajinskými vlajkami, kteří Zelenského uvítali potleskem.

Slovensko se řadí k zemím, které od ruské invaze na Ukrajinu pomáhají Kyjevu humanitárně i vojensky. Bratislava předala Kyjevu například stíhačky MiG-29, systém protivzdušné obrany S-300, bojová vozidla pěchoty, odminovací zařízení či vrtulníky a v rámci komerčního kontraktu také samohybné houfnice vlastní výroby. Před zářijovými předčasnými parlamentními volbami na Slovensku se největší popularitě těší strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, která vystupuje proti dodávkám zbraní na Ukrajinu.

Čaputová na konci loňského května vystoupila s projevem v ukrajinském parlamentu. Letos v dubnu pak Čaputová navštívila Ukrajinu společně s českým prezidentem Petrem Pavlem. S Pavlem jednal Zelenskyj ve čtvrtek večer po svém příletu na návštěvu Česka, dnes dopoledne se ukrajinský prezident v Praze sešel s premiérem Petrem Fialou a předsedy obou parlamentních komor Milošem Vystrčilem a Markétou Pekarovou Adamovou.

ČTK

  EU odsoudila "atmosféru zastrašování" při ruských volbách

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com