Navalnyj dva dny před volbami radí lidem, komu mají dát svůj hlas. Snaží se tím oslabit Jednotné Rusko

Alexej Navalnyj a jeho tým ve středu zveřejnil svůj dlouho očekávaný seznam doporučených opozičních kandidátů, kteří podle něj mají během nadcházejících voleb do Státní dumy největší šanci porazit politiky z prokremelské vládní strany Jednotné Rusko. Hlasování začíná již v pátek.

Pomocí takzvaného chytrého hlasování chce Navalného tým omezit zisky Jednotného Ruska tak, že voličům doporučí nejsilnějšího kandidáta z jiné strany v daném obvodě. Úplný seznam doporučených politiků byl zveřejněn v aplikaci Navalnyj.

Naprostá většina politiků, na něž Navalného spolupracovníci ukázali, kandidují za Komunistickou stranu Ruské federace (KPRF). Na seznamu se objevilo 137 těchto kandidátů. Dalších 48 doporučených politických zástupců se pokusí do parlamentu dostat za levicovou stranu Spravedlivé Rusko, 20 za nacionalistickou Liberálně-demokratickou stranu Ruska (LDPR) a deset za liberální Jabloko. Z dalších čtyř stran bylo doporučeno od jednoho do pěti kandidátů.

Kampaň Chytré hlasování vyvolala velkou nevoli Moskvy. Minulý týden ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval přístup k webu kampaně. Snaží se také přimět americké firmy Apple a Google, aby Navalného aplikaci pro taktické hlasování stáhly ze svých virtuálních obchodů. V září ruský soud společnosti Google nařídil, aby přestala zobrazovat spojení „chytré hlasování“ ve výsledcích vyhledávání.

Volby začínají v pátek a potrvají tři dny. Všeobecně jsou považovány za další z pokusů prezidenta Vladimira Putina o upevnění moci před prezidentskými volbami v roce 2024, poznamenala dříve agentura AP. Úřady podnikly řadu kroků, aby znemožnily účast ve volbách lidem z Navalného okolí a dalším potenciálně silným soupeřům Jednotného Ruska.

Navalnyj si nyní odpykává trest odnětí svobody v délce zhruba 2,5 roku za údajnou zpronevěru. Evropský soud pro lidská práva považuje jeho proces za nespravedlivý.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Ukrajinská armáda uvedla, že se jí znovu povedlo odrazit ruské útoky na Kyjev

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com