Unijní vůdci budou na summitu EU řešit Ukrajinu, Blízký východ i zemědělce

Šéfové států a vlád zemí Evropské unie budou dnes na summitu, který začíná v Bruselu, řešit zejména situaci na Ukrajině i na Blízkém východě, otázky bezpečnosti a obrany EU a budoucí rozšíření bloku. Zabývat se budou též problematikou podpory evropských zemědělců, kteří v posledních měsících protestují v mnoha členských státech sedmadvacítky. Dnešního oběda s unijními lídry se zúčastní i generální tajemník OSN António Guterres. Přes videohovor se připojí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Česko bude na jednání zastupovat premiér Petr Fiala.

Jak plyne z návrhu závěrů schůzky, evropští vůdci opět vyjádří neochvějnou podporu Kyjevu a rovněž ocení nedávné rozhodnutí o navýšení prostředků v takzvaném Evropském mírovém nástroji (EPF) o pět miliard eur (126 miliard Kč), které budou určeny právě na vojenskou pomoc Ukrajině.

Poslední verze závěrů, které má ČTK k dispozici, rovněž přímo oceňuje i českou iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu. „Ukrajina naléhavě potřebuje systémy protivzdušné obrany, munici a rakety. V této kritické chvíli EU a členské státy urychlí a zintenzivní poskytování veškeré nezbytné vojenské pomoci,“ stojí v dokumentu. „Evropská rada vítá všechny nedávné iniciativy v tomto ohledu, včetně iniciativy zahájené Českem, která se týká urychleného obstarání munice pro Ukrajinu, což umožní rychlé splnění závazku EU poskytnout Ukrajině milion nábojů dělostřelecké munice,“ dodává text.

Sporným tématem zůstává i nadále využití výnosů z ruských aktiv zmrazených v Evropě. Evropská komise ve středu navrhla, aby se 90 procent výnosů z ruských aktiv zmrazených v Evropě použilo k nákupu zbraní pro Ukrajinu. Zbývajících deset procent by mělo být převedeno do rozpočtu EU a použito na rekonstrukci země. Některé ze zemí ale mají s využitím peněz na vojenské účely problém.

Se šéfem OSN budou premiéři a prezidenti členských států EU probírat situaci na Blízkém východě, zejména konflikt mezi palestinským hnutím Hamás, které EU považuje za teroristickou organizaci, a Izraelem. Měli by rovněž rozhodnout o zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou a Hercegovinou.

  Zlatá sbírka z Krymu má být vrácená Ukrajině, rozhodl nizozemský odvolací soud

Ještě před čtvrtečním zahájením summitu EU, který začne po poledni, se někteří ze státníků potkají na druhé straně Bruselu ve výstavním centru Brussels Expo na prvním jaderném summitu, který pořádá belgická vláda společně s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).

 ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com