Koruna po komentáři guvernéra ČNB k úrokovým sazbám zpevnila

Česká měna ve středu po komentáři guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla k úrokovým sazbám zpevnila. K euru koruna posílila o osm haléřů na 25,20 Kč/EUR, k dolaru si polepšila o šest haléřů a zakončila na 23,22 Kč/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online a vyjádření analytiků. Pražská burza nepatrně klesla, během dne ale po letech atakovala 1500 bodů.

Na rozhodnutí centrálních bankéřů snížit základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,75 procenta česká měna podle analytiků nereagovala, protože bylo očekávané. K posilování se koruna obrátila po Michlově vystoupení na tiskové konferenci.

„Hlavní sdělení guvernéra Michla akcentovalo, že ČNB chce sazby snižovat nadále velmi opatrně a preferuje mít přísnější měnovou politiku ve světle možných proinflačních rizik.“ uvedl analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Michl podle něj v otázkách a odpovědích také zmínil, že další oslabení koruny by ČNB neviděla ráda.

Zásadní roli v rozhodování o úrokových sazbách na dalších zasedáních bankovní rady ČNB pravděpodobně nadále bude hrát i kurz koruny, podotkl ekonom Komerční banky Kevin Tran Nguyen. „Obnovení jejího oslabování by podle slov guvernéra Michla totiž nebylo zcela konzistentní s udržením inflace na dvou procentech a pravděpodobně by si vyžádalo úpravu trajektorie snižování sazeb,“ dodal.

Burzovní index PX ve středu klesl o 0,01 na 1495,44 bodu. Skončil tedy na takzvané záporné nule. Kolem poledne ale rostl a dostal se až těsně pod hranici 1500 bodů, nad níž byl naposledy v létě roku 2008. Do červených čísel ho nakonec stáhly hlavně akcie Komerční banky a Erste Bank. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Celkový objem obchodů na pražském trhu dosáhl 407 milionů korun, z toho téměř 158 milionů připadlo na akcie energetické společnosti ČEZ. Staly se tak nejobchodovanějším titulem dne. Přidaly 0,11 procenta na 890 korun. Firma ve čtvrtek zveřejní hospodářské výsledky za loňský rok a návrh dividendy.

  Papírové dálniční známky končí, nahradily je elektronické

Finanční sektor skončil většinou ve ztrátě, výjimkou byly akcie Monety Money Bank, které zdražily o 0,92 procenta na 98,90 Kč. Naopak Komerční banka odepsala 0,37 procenta na 808 korun a Erste Bank si pohoršila o 0,3 procenta na 991 korun. Pojišťovna VIG pak klesla o 0,21 procenta na 708,50 koruny.

Ve ztrátě uzavřela obchodování také zbrojovka Colt CZ, nedařilo se ani staviteli solárních elektráren Photon Energy. Ziskový den za sebou mají tabáková společnost Philip Morris ČR a řetězec Pilulka.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Středa kolem 17:00
Kč/EUR 25,28 25,20
Kč/USD 23,28 23,22

Zdroj: Patria Online

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com