Hladomor. Poslanci České republiky uznali činy Kremlu jako genocidu.

Senát České republiky (horní komora českého parlamentu) uznal hladomor v letech 1932-1933 na Ukrajině jako akt genocidy na Ukrajincích spáchaný stalinským režimem.

V rezoluci přijaté 14. prosince senátoři odsoudili zločiny proti ukrajinskému lidu a uctili památku milionů obětí hladomoru na Ukrajině.

Senát Čečenské republiky uznal, že hladomor na Ukrajině byl uměle a záměrně způsoben totalitním režimem – tehdejší vedení SSSR se například snažilo zlomit odpor ukrajinského lidu vůči násilné kolektivizaci a pošlapat jeho národní identitu.

„Vzpomínka na zločiny proti lidskosti v evropských dějinách by měla pomoci zabránit výskytu takových zločinů v budoucnu,“ uvádí usnesení.

Obdobný dokument přijala letos 6. dubna Poslanecká sněmovna českého parlamentu, která jednomyslně uznala hladomor na Ukrajině v letech 1932-33 za akt genocidy ukrajinského lidu.

Zároveň je důležité poznamenat, že ještě před 15 lety čeští poslanci odsoudili hladomor jako dílo „strašného totalitního režimu“.

Na rezoluci již zareagoval prezident Ukrajiny, která se i dnes staví proti agresi Moskvy, děkuje českým poslancům za takové rozhodnutí.

„Vítám rozhodnutí českého Senátu uznat hladomor jako genocidu Ukrajinců. Jsem vděčný svým českým přátelům za potvrzení pravdy a obnovení historické spravedlnosti,“ řekl Volodymyr Zelenskyj s tím, že „odpovědnost za všechny minulé i současné zločiny Ruska je nevyhnutelná“.

A je velmi symbolické, že po téměř sto letech Moskva používá všechny stejné metody k realizaci nápadů svých šílených diktátorů. Ale ta symbolika je hrozná.

Je pravda, že pokud to, co se tehdy dělo, bylo před celým světem skryto, dnes Kreml otevřeně vyzývá k uvrhnutí Ukrajiny a Ukrajinců do devastace, hladu a zimy.

Podle různých odhadů zemřelo v důsledku hladomoru v letech 1932-1933 3,9 milionu až 10 milionů Ukrajinců – to je počet obyvatel průměrné evropské země.

  Ukrajina jako šance pro Bidena. Setkání vůdců obou mocností.

Rusko dnes pokračuje ve své krvavé práci. Podle OSN bylo k 29. listopadu 2022 přes 15,9 milionu lidí nuceno opustit Ukrajinu kvůli agresi Moskvy. Dalších 8 milionů se stalo vnitřně vysídlenými osobami.

Ruský útok na Ukrajinu spustil největší migrační krizi 21. století na světě.

To je politika Moskvy – Kreml nedělá závěry, pouze eskaluje agresi, ukazuje její bestiální povahu.

Barvitou ilustrací toho byla demontáž pomníku obětem hladomoru v Mariupolu, který ruští fašisté označili za „symbol dezinformace státního standardu“.

Svět začíná chápat, co je Rusko, a vyvozovat závěry. Z minulosti do budoucnosti. Ukrajince vřele přivítala Česká republika, Slovensko, Polsko, Rumunsko, Maďarsko, Moldavsko, Německo a další země

Holodomor na Ukrajině v letech 1932-1933 byl oficiálně uznán jako genocida ukrajinského lidu 23 státy. Spolu s Českou republikou takové dokumenty přijalo Německo, Polsko, Maďarsko, pobaltské země, 23 států USA, Austrálie, Kanada a řada dalších zemí.

25. listopadu uznal hladomor jako genocidu ukrajinského lidu a odsoudil zločiny komunistických úřadů a běloruské vlády. Ale ne to – se samozvaným „prezidentem“ Lukašenkem, ale Jednotným přechodným běloruským kabinetem, který je v opozici vůči režimu.

„Vyjadřujeme naši upřímnou vděčnost všem za takovou podporu a vyzýváme země, které tak dosud neučinily, aby přijaly příslušné dokumenty na legislativní úrovni,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny poznamenává, že „zničení celé národnostní, etnické, rasové nebo náboženské skupiny je zločinem proti lidskosti a dnešní ruská agrese – agresivní genocidní válka Ruska a hladomor sledují jeden cíl“.

Proto je velmi důležité přispívat k řádnému vyšetřování a dokumentaci zločinů Ruské federace na Ukrajině a také k vytvoření zvláštního tribunálu pro zločiny agrese Ruské federace s cílem přivést Rusko a jeho vedení spravedlnosti.

„Je důležité stanovit odpovědnost za zločiny v minulosti, aby se v budoucnu neopakovaly,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí.

  Zastaralý model západní demokracie, neochota sblížit se s Moskvou, přátelství s Pekingem a snaha Kremlu respektovat sám sebe. Putin promluvil ve Valdaji

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com