Světový pohár Semifinále. Druhý den.

Semifinále je událost sama o sobě. A jestli pro francouzský tým je to velmi příjemné, ale přesto přirozené, tak pro marockou reprezentaci je to úspěch.

Afričtí fotbalisté už tomu ale přišli na chuť a zakolísání by jim nevadilo, když ne na samotném mistrovství světa, tak pro začátek alespoň na finálový zápas.

Proč ne? Kdo může říct, že Afričané v semifinále jsou nezasloužení? Nečekaně ano, ale ne nezaslouženě.

Poté, co předvedli slušnou hru ve skupině, remizovali se současnými vicemistry světa (a semifinalisty aktuálního losu) Chorvaty, porazili Kanaďany a samotné Belgičany, Maročané suverénně postoupili do play off z prvního místa .

Tím ale činy afrického týmu neskončily. Snad každý si byl jistý, že v 1/8finále se prosadí španělský tým, se kterým se museli Maročané poprat.

Tím si byli jistí všichni, kromě samotných fotbalistů z Afriky. A že je to jejich tým, který je silnější, dokázali, když porazili Evropany na penalty.

No, už ve čtvrtfinále se před nimi definitivně zavře bariéra – všichni mluvili jedním hlasem, od běžných fotbalových fanoušků až po specialisty, o nadcházejícím zápase Maročanů s portugalským národním týmem.

A afričtí kluci opět ukázali nesouhlas se zavedeným názorem a v penaltovém rozstřelu porazili „evropské Brazilce“.

A teď takové dlouho očekávané semifinále a poprvé v něm bude hrát tým z Afriky.

Francouzi se po poměrně těžkém čtvrtfinálovém utkání s Brity dostali do aktuálního semifinále. Předtím to bylo 1/8 s Australany a určitě 4:1.

Před finálovým zápasem s Marokem byli úřadující mistři světa jen dva zápasy od toho, aby se stali prvním evropským týmem, který tento titul obhájil.

I s takovými hvězdami, jako jsou Killian Mbappe, Olivier Giroud, Antoine Griezmann a další, měl francouzský trenér Deschamps pravděpodobně na paměti statistiky posledních zápasů svého týmu s africkými týmy na mistrovství světa – Francie prohrála tři z posledních šesti zápasů.

  U fotbalistů Brna skončil trenér Machálek

Poslední na tomto seznamu je prohra tuniského týmu již na tomto šampionátu – před pouhými dvěma týdny.

Ale i přes intenzitu a očekávanou konfrontaci byly ve všem duchovní momenty.

Obránce marocké reprezentace Ashraf Hakimi se tedy před reportážním semifinále obrátil na svého partnera PSG, francouzského útočníka Kyliana Mbappeho, s poznámkou na Twitteru: „Brzy se uvidíme, příteli.“

Francouz zprávu přijal a odpověděl. Mbape reagoval na příspěvek zasláním zprávy s emoji v podobě tří srdcí.

A pak byl zápas. Abych byl konkrétní, v tomto souboji o všem rozhodovaly zkušenosti. Právě díky němu vstřelil francouzský celek dva suché góly (se dvěma zásahy na branku) a šel dál.

Francouzi samozřejmě pamatovali na budoucí hlavní zápas turnaje a snažili se v reportovací hře moc neutrácet.

Navíc jeden den náskoku, co se týče odpočinku, má pro Argentince velký význam. A Francouzi se neobtěžovali. Ale i tak se Mbape opět blýskl – talent!

Mistři světa začali zápas dobře. Už v páté minutě dal Griezmann po pitvající přihrávce od Varanea okoukaně na hranici 11 metrů – Maročané zblokovali kop Mbappeho. Míč ale po odrazu skončil u Thea Hernandeze, který ho proletěl do sítě kolem Bona, který vyjel z brány.

Za zmínku stojí, že promarněný míč Maročany ostudu neudělal, naopak zvedli hlavy a začali v pohodě útočit. A ve 27. minutě jim jeden z těchto útoků mohl přinést penaltu, ale rozhodčí uvažoval jinak.

Francouzi měli také několik šancí, ale neproměnili je. Maročané mohli v závěru prvního poločasu ještě vyrovnat.

Druhý poločas mohl dát senzaci, každopádně příležitost skórovat měli Maročané, kteří měli v tomto zápase převahu v držení míče (61 na 39).

Místo toho však dostali vlastní gól.

V 79. minutě vyšlo střídání Deschampsovi. Mbappe dostal míč do vápna, překonal dva obránce a dal přihrávku na vzdálenější tyč. Tam si situaci poradil Muani – prvním dotykem poslal míč do sítě.

  Muchová je v semifinále Roland Garros

V tu chvíli už všichni věděli, že hra je u konce. 2:0 a Maročané sehrají zápas o třetí místo s Chorvaty, který se odehraje v sobotu.

V neděli na všechny čeká hlavní událost fotbalových čtyř let: finále Mbappe – Messi.

Národní týmy Argentiny a Francie se v oficiálním utkání utkaly naposledy v roce 2018 – na mistrovství světa v Rusku.

Poté v osmifinále turnaje Francouzi přehráli své soupeře 4:3 a postoupili do dalšího kola a nakonec se stali mistry světa.

Nyní mají Francouzi, jakožto úřadující mistři světa, příležitost stát se podruhé za sebou nejlepším týmem planety.

Francouzská reprezentace se stala šestým týmem v historii, který se podruhé za sebou dostal do rozhodujícího zápasu mistrovství světa. Toho již dříve dosáhly Itálie, Brazílie, Nizozemsko, Německo a Argentina.

Na mistrovství světa 2022 další dvoudenní pauza. V sobotu se odehraje zápas o třetí místo mezi týmy Chorvatska a Maroka. A v neděli finále.

Krásný fotbal a klidné nebe nad hlavou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com