Soud rozhodne, zda se má Babiš omluvit Kalouskovi za výroky ve Sněmovně

ct24.ceskatelevize.cz/

Okresní soud pro Prahu-západ dnes rozhodne ve sporu bývalého poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) a premiéra Andreje Babiše (ANO). Kalousek žádá omluvu za výroky, které o něm Babiš pronesl ve Sněmovně. Babišův právník tvrdí, že se mu podařilo prokázat reálný základ pronesených slov. Navíc trvá na tom, že případnou odpovědnost nenese Babiš jako soukromá osoba, ale předseda vlády, tedy stát.

Babiš pronesl sporné výroky na schůzi Poslanecké sněmovny před hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD v roce 2018. Ve vyhrocené diskusi, kterou přenášela televize, řekl, že Kalousek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Svému politickému rivalovi také tykal a označil ho za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“. Poslanec předtím Babiše kritizoval za to, že při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí.

Soud ve sporu vyhlásí už druhý rozsudek. Loni Babišovi přikázal, aby se omluvil jak písemně, tak i ústně na sněmovní schůzi. Odvolací senát ale následně rozsudek zrušil a vrátil věc k podrobnějšímu dokazování

Babiš svými výroky narážel na Kalouskovo působení ve funkci náměstka ministra obrany a na několik kontroverzních zakázek z té doby, mezi nimiž byl právě i nákup padáků VTP-100. V roce 1997 zahynul při seskoku s tímto padákem voják a armáda již poté toto vybavení nevyužívala.

Autor: ČTK
  Lídři koalice si podle Beka výroky o ČEZ vyříkali, Fiala jednání K5 nekomentuje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com