Pokud zaměstnavatelé nevyplatí zdravotníkům odměny, hrozí odbory žalobami

idnes.cz

Pokud zaměstnavatelé nevyplatí zdravotníkům odměny za nasazení během epidemie, odbory připraví individuální soudní žaloby. Po jednání s ministrem zdravotnictví to sdělila šéfka zdravotnických a sociálních odborů Dagmar Žitníková. Ta iDNES.cz řekla, že problémem jsou také soukromé dopravní zdravotní služby.

„Řidiči soukromých sanitek covidové pacienty také převáželi, stejně jako zdravotnická záchranná služba,“ zdůraznila Žitníková.

Redakce iDNES.cz už několikrát upozornila, že zdravotníci či záchranáři nedostali slíbené odměny. Na účtech jim měly přistát už v červnu. Jenže některé záchranky odměny nevyplatily kvůli administrativě, nebo je razantně snížily o různé důvody. Podle Žitníkové však stále stovky zdravotníků zatím odměny nedostaly, nejpozději by je však měly obdržet v srpnové výplatě.

Problém nyní nastal také u zdravotníků v ambulantním sektoru. Ti měli peníze dostat prostřednictvím kompenzační vyhlášky. Podle ní měli zaměstnavatelé do konce června nahlásit údaje o svých zaměstnancích, na základě toho jim zdravotní pojišťovny do konce července vyplatí finanční prostředky na odměny a související odvody. Podle Žitníkové jde kromě 75 tisíc korun na odměny také asi o 25 500 korun na odvody.

Problém mají i řidiči soukromých sanitek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že není možné, aby někteří poskytovatelé v ambulantním sektoru nevyplatili odměny, když na ně dostali od státu prostředky.

„Ačkoliv drtivá většina poskytovatelů odměny vyplatila, od odborů máme informace, že se tak bohužel nestalo všude. Apeluji proto na všechny poskytovatele, kteří zatím tak neučinili, aby splnili účel těchto prostředků,“ uvedl ministr.

Pokud se úřad o takových případech dozví, bude podle ministra se zaměstnavateli individuálně jednat.

Legislativní možnosti, jak je k vyplacení donutit, ale podle něj nemá. Na tyto odměny podle ministerstva zdravotnictví zdravotní pojišťovny vyplatí asi 8,5 miliardy korun. Původně se mluvilo o částce 12,2 miliardy korun.

  Lipavský: O zastoupení ČR na pohřbu Alžběty se rozhodne až po případném pozvání

„Ujasnění právního titulu vyhlášky je základem pro všechny další postupy. Protože k tomu byla různá výkladová stanoviska, tak jsme potřebovali, aby ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že to tak skutečně je,“ řekla iDNES.cz Žitníková.

Další problém kromě ambulantního sektoru je také v dopravní zdravotní službě.

„Tam byly problémy asi největší. Je to celkem dost nepochopitelné, protože řidiči sanitek covidové pacienty také převáželi stejně jako zdravotnická záchranná služba v době, když epidemie vrcholila. Nikdo v podstatě nevěděl jestli daný pacient je, či není pozitivní,“ zdůraznila šéfka odborů.

Podle ní právě jednotliví majitelé dopravních zdravotních služeb tvrdili, že si finance mohou použít na cokoliv. Kde majitelé dopravní zdravotní služby odměny nevyplatili, měli by tak podle Žitníkové učinit ve výplatě za červenec.

„Zaměstnanci nám řekli, že jim zaměstnavatel sdělil, že jsou to jeho finanční prostředky a může je využít na cokoliv a že nikde není účelové vyčlenění. Tím se zaměstnavatelé oháněli nejvíce,“ řekla Žitníková.

„Tady přichází v úvahu žaloby jednotlivých zaměstnanců, ale také přichází v úvahu kontrola ze strany finančního úřadu,“ uvedla dále a současně zdůraznila: „Pokud se dostaneme do situace, že to někde někdo nevyplatí, půjdeme formou individuálních soudních žalob.“

Spor majitelky společnosti s řidičem sanitky

Spor s majitelem má za sebou řidič sanitky z Královéhradecka, který pracuje pro soukromou společnost. V Novém Bydžově dostali zdravotníci dané firmy jen pětinu, a to až po urgenci, informovala v pondělí Česká televize. Jeden z řidičů navíc dostal výpověď poté, co televizi na případ upozornil.

O mimořádnou odměnu tam stálo několik šoférů dopravní firmy majitelky Dany Vojtěchové. Mezi nimi i právě Tomáš Sedláček, který od podzimu vozil do nemocnic pacienty s covidem. Onemocnění pak i sám prodělal s těžším průběhem. Vojtěchová však podle jeho slov bonus odmítla vyplatit.

  Pavel navštívil Arcibiskupský palác, na Pražském hradě byl nácvik inaugurace

„Vyjádřila se tak, že jí odměny nějaké přišly, ale že nám nedá ani korunu, že někteří si to ani nezasloužíme. Zbytek asi někde zmizel, nevím,“ popsal Sedláček České televizi.

„Případ je úplně brutální. Aby ho vyhodil někdo za to, že se ozval a chce, aby dostal, co mu náleží, je naprosto absurdní situace,“ okomentovala již dříve případ předsedkyně odborů Žitníková.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com