Moskva hrozí, že v Rusku zablokuje internetovou platformu YouTube

ilifehacking.cz

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor pohrozil americké internetové společnosti Google, že v Rusku zablokuje její platformu YouTube, pokud nezruší omezení uvalená na kanály ruské státní televize RT. Informují o tom ruská média. YouTube o den dříve zablokoval kvůli dezinformacím o pandemii dva německojazyčné kanály televize RT, považované za nástroj propagandy Kremlu. Mluvčí Kremlu dnes řekl, že tolerance úřadů vůči podobným akcím YouTube musí být nulová.

„Tady bezpochyby musí být nulová tolerance vůči podobnému porušování zákona (jaká spáchal YouTube vůči televizi RT),“ řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, kterého citovala agentura TASS.

Roskomnadzor požaduje „v maximálně krátké lhůtě“ odblokovat kanály RT DE a Der Fehlende Part (DFP), které patří televizi RT. V opačném případě hrozí, že úřady síť YouTube v Rusku zablokují, napsal server listu Kommersant. Google uvedl, že zmíněné kanály byly odstraněny po varování ohledně obsahu, který porušoval pravidla Googlu ohledně lživých zdravotnických informací o covidu-19. Postup americké společnosti podle Roskomnadzoru představuje „spoluúčast na porušování základních lidských práv a svobod“ a také „porušuje klíčové principy svobodného šíření informací“. Podle úřadu to znamená cenzuru ruských médií.

YouTube v úterý odstranil kanály RT DE a Der Fehlende Part bez možnosti jejich obnovení. Šéfredaktorka RT Margarita Simonjanová to označila za mediální válku, kterou Německo vypovědělo Rusku. Simonjanová očekává, že Rusko v reakci zakáže ruské vysílání německé rozhlasové stanice Deutsche Welle a další německá média, zavře zpravodajské kanceláře německých televizí ARD a ZDF a zavede sankce proti YouTube, dodal Kommersant.

Autor: ČTK

  Reuters: Putinův poradce přepsal dějiny pro společnost ve válce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com