Ministr zdravotnictví Vojtěch má policejní ochranu

novinky.cz

Před domem, kde ministr bydlí, hlídkuje policejní vůz – podle svědků už nejméně dva týdny. Adam Vojtěch informaci o přidělené policejní ochraně zatím nepotvrdil ani nevyvrátil.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ve vládě za ANO) má podle informací Seznam Zpráv dočasně přidělenu policejní ochranu.

Zprávu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před domem, kde v Praze bydlí, hlídkuje podle svědků i podle zjištění redakce policejní vůz.

Ministerstvo zdravotnictví ani policie přesto nedaly na konkrétní dotaz, zda byla ministru Vojtěchovi ochrana přidělena, jednoznačnou odpověď.

„Nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ nechtěl informaci potvrdit ani vyvrátit mluvčí resortu zdravotnictví Daniel Köppl.

„K osobám, které mají přidělenu dočasnou policejní ochranu, se nikdy nevyjadřujeme. Je to z taktických důvodů, ale i z hlediska práv chráněné osoby,“ reagoval pak na dotaz Seznam Zpráv mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Z jakých důvodů by měl být ministr Vojtěch chráněn, není známo. Podle zdrojů Seznam Zpráv však čelil on i jeho rodina v poslední době blíže neupřesněným výhrůžkám.

O Vojtěchově policejní ochraně svědčí už zmíněná skutečnost, že před činžovním domem na pražských Vinohradech, kde ministr žije, několik dnů hlídkuje policejní auto. Bylo na místě i s dvěma policisty také dnes ráno, jak si osobně ověřil reportér Seznam Zpráv.

„Policisté tu jsou už téměř dva týdny, auto stojí proti domu téměř nonstop,“ uvedl manažer jedné z firem, která má v lokalitě Vojtěchova bydliště své kanceláře.

Členům vlády poskytuje Policie ČR buď dočasnou, nebo trvalou ochranu. Dočasnou v minulých měsících dle dostupných informací měli přidělenu i předchozí ministři zdravotnictví Roman Prymula a Jan Blatný. Podle dostupných informací to souviselo s opatřeními vlády v boji proti epidemii covid-19, která část společnosti razantně odmítá.

Trvalou policejní ochranu má ze zákona vybraný okruh ústavních činitelů. Z vlády je to momentálně vedle premiéra ještě ministr vnitra, obrany, zahraničí, spravedlnosti a financí. Seznam se stále rozšiřuje. Letos v květnu k nim z rozhodnutí Babišova kabinetu přibyl ještě ministr průmyslu a obchodu. Tedy Karel Havlíček.

  Vrátit, či nevrátit? Vedení STAN projedná dary od firem stíhaného muže

Hlavní důvod rozšíření počtu trvale chráněných osob je podle vlády ten, že byl Havlíček „dlouhodobě vystaven ohrožení své osoby, a to zejména s ohledem na činnosti související s problematikou rozšíření stavby nových jaderných bloků“. V příslušném vládním materiálu se také píše, že je ministrovi v poslední době stále „častěji vyhrožováno likvidací jeho osoby“.

Kromě výše uvedených ministrů mají nárok na policejní ochranu také prezident a předsedové obou komor parlamentu.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com