Prezident v neděli přijme Babiše, Fiala zatím termín nemá

lidovky.cz

Povolební vyjednávání na zámku v Lánech začne v neděli dopoledne. Prezident Miloš Zeman přijme premiéra Andreje Babiše.

Prezident se sejde nejprve s Babišem navzdory tomu, že premiérovo hnutí ANO ve volbách skončilo na druhém místě za koalicí SPOLU – alespoň co do procent, na mandáty zatím vede ANO (72:71).

„Prezident republiky Miloš Zeman přijme v neděli dne 10. října 2021 v 11:00 hodin na zámku v Lánech předsedu vlády Andreje Babiše,“ uvedl na sociální síti Twitter mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

K výsledku voleb uvedl, že bude třeba nalézt dohodu na vládě, která provede republiku velmi bouřlivým obdobím, a že je důležité, aby se uklidnila společenská situace. „Triumfalismus nebo vztek kvůli prohře, to je cesta ke zkáze. Pamatujme na to,“ napsal.

Prezident Miloš Zeman už dříve avizoval, že pověří sestavením vlády předsedu nejúspěšnější strany, nikoli koalice – vymezil se tak proti Spolu a PirStan. „Jestliže nějaká poměrně silná strana si na sebe navěsí dva nebo tři pětiprocentní prťousky, tak je to podvod,“ řekl o volebních koalicích Miloš Zeman začátkem léta v Partii na CNN Prima News.

Právě na zpravodajské stanici CNN Prima News měl prezident Miloš Zeman původně v neděli vystoupit v rámci povolební diskuze. Kvůli svému zdravotnímu stavu to ovšem zrušil.

„Pana prezidenta navštívil profesor Miroslav Zavoral, který je jeho ošetřujícím lékařem. Pan profesor doporučil panu prezidentovi, aby omezil pracovní aktivity, které má naplánovány. Pana prezidenta to nesmírně mrzí, musí zrušit účast v nedělní Partii na Primě,“ uvedl Jiří Ovčáček pro CNN Prima News.

„Jak mně sdělil Hrad, tak rozhovory začnou až ve středu,“ dodal Andrej Babiš s tím, že pokud by ho premiér pověřil sestavením vlády, tak hned osloví koalici SPOLU.

Fiala: Pověřit mě by bylo logické

Petr Fiala, lídr koalice SPOLU, na dotaz České televize, jestli by měl Miloš Zeman pověřit sestavením vlády právě jeho, reagoval, že by to bylo logické. Termín jeho setkání s prezidentem ale zatím stanoven není.

„Miloš Zeman má samozřejmě právo udělat, co sám uzná za vhodné. Nicméně jsme v parlamentní demokracii, vláda se musí opírat o většinu v Poslanecké sněmovně a dříve či později taková vláda vznikne, pokud se domluvíme s koalicí Pirátů a Starostů,“ rozvedl odpověď Petr Fiala.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com