Nejsou lidi, v ohrožení je tak chystané masivnější očkování, řekl Babiš

idnes.cz

Zdravotnictví má ještě rezervu ke zvládnutí covidové epidemie. Má ale výpadek tisíců zdravotníků, kteří jsou na nemocenské či na ošetřovném, upozornil premiér v demisi Andrej Babiš. Výpadek personálu by mohl komplikovat péči i chystané masivnější očkování.

„Máme v této chvíli až desetitisíce zdravotníků a pomocného zdravotnického personálu na ošetřovném a v pracovní neschopnosti,“ řekl ve středu Andrej Babiš. „Bohužel počet hospitalizovaných a na jipkách stále stoupá,“ uvedl premiér v demisi s tím, že se k očkování hlásí dobrovolníci, kteří tak mohou nemocnicím odlehčit.

V českých nemocnicích je kolem 6 500 covidových pacientů, tisíc z nich v těžkém stavu. Některé nemocnice už ohlásily, že jsou na hraně svých kapacit. Z několika zařízení v Jihomoravském kraji se nakažení převáželi do Prahy.

„Je tam rezerva, čísla (v nemocnicích) nejsou tak vysoká jako v březnu,“ odpověděl Babiš na dotaz, zda má vláda plán řešení pro příští týdny. Zmínil dispečink k obsazenosti lůžek a plány nemocnic na přeměnu běžných lůžek na covidová. Pomoci mají nařízená omezení či výzvy k využívání práce z domova, míní předseda vlády v demisi. „Doufejme, že se to nějak zlomí,“ dodal.

V posledních dvou týdnech denní počty nově nakažených překračují hranici 20 tisíc. Za středu přibylo 21 126 potvrzených případů koronaviru, po úterním mezitýdenním poklesu, byl tentokrát přírůstek proti minulé středě zhruba o tři tisíce vyšší. Podle matematickým modelů hrozí v příštích týdnech zahlcení nemocnic.

Ministerstvo zdravotnictví zvažuje zavedení povinného očkování proti covidu pro vybrané profese a lidi nad 60 let. Očkování co nejvíce lidí je plán jak trochu ulevit nemocnicím, kde leží převážně neočkovaní. O povinnosti nechat se očkovat by se měla v Evropě vést diskuse i podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

„Ta tendence je jednoznačná, stále víc a víc zemí zavádí povinné očkování.  Ministerstvo zdravotnictví situaci analyzovalo. Je tady ohrožení zdraví obyvatelstva,“ řekl Babiš. Podle něj očkování v Česku komplikují dezinformace a je nutné rozptýlit obavy lidí z vakcíny a přesvědčit je o její prospěšnosti.

  V Praze bude dnes a v dalších dnech řada demonstrací na podporu Ukrajiny

Podle skupiny Lékaři pomáhají Česku se přihlásily po úterní výzvě Babiše a jeho budoucího nástupce Petra Fialy stovky dobrovolníků. „Již máme 500 lékařů kteří nabízejí pomoc napříč republikou a bezpočet dalších dobrovolníků. Hledáme IT a PR specialisty, kteří by nám pomohli. Pomoc každého se počítá,“ tweetovala organizace.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com