Energie zdraží i lidem s fixací

novinky.cz

Elektřina a plyn od příštího roku zdraží všem domácnostem. Energetický regulační úřad (ERÚ) totiž včera oznámil zvýšení cen regulované části koncové ceny. Od ledna si tak připlatí úplně všichni, tedy i lidé s fixovanou cenou, jichž se zatím nedotkly nové ceníky u standardních dodavatelů či dodavatelů poslední instance po pádu firmy Bohemia Energy a dalších.

Zafixovat lze totiž jen cenu energie, a nikoli regulovanou část dodávky, jejíž ceny právě ERÚ upravil.

„Dodavatel elektřiny nebo plynu se může zavázat pouze k tomu, co má ve své kompetenci, tedy komoditní část, tam může být cena fixována, to je neregulovaná složka,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Alespoň trochu útěšnou zprávou je, že úhrnný příplatek za regulovanou i neregulovanou část bude činit asi dvě procenta u elektřiny a jedno procento u plynu.

Může tudíž představovat pár desítek korun až zhruba 500 korun ročně navíc. V průměru se podle předsedy Rady ERÚ Stanislava Trávníčka regulovaná část ceny u elektřiny zvýší o 3,7 procenta, u plynu potom o 2,4 procenta. U elektřiny se nejvíce zvýší u distributora EG.D, a to o 3,9 procenta. U ČEZ Distribuce to bude o 3,6 procenta a u PREdistribuce potom o 3,3 procenta.

U plynu se regulovaná část nejvíce zvedne u Pražské plynárenské Distribuce, a to o 5,9 procenta. U EG.D to bude o 1,8 procenta a na území GasNET o 1,8 procenta.

Regulovaná složka zahrnuje hlavně platby za přenos a distribuci energií a vždy se určuje s platností na kalendářní rok.

Podíl regulované části na koncové ceně se průběžně mění. „V celkové dodávce elektřiny podíl regulované části s rostoucí cenou komodity klesá. Pro ceny v roce 2022 představuje celková regulovaná složka asi 40,6 procenta,“ vysvětlil Trávníček. U plynu bude příští rok činit regulovaná část ceny asi pětinu, když letos to je asi třetina.

  O důchodu s ministrem: Pracující senioři, změny vdovských důchodů a odchod do penze

Na fakturách až o desítky tisíc navíc

Ohlášený nárůst v jednotkách procent podle Gavora splňuje očekávání. Regulátor se podle něho musí řídit předem dohodnutým schématem regulovaných plateb, v němž důležitou roli zejména v případě elektřiny hrají náklady na úhradu ztrát.

„Je to fyzikální věc, kdy při přenosu a distribuci energií vznikají ztráty v rozmezí pět až deset procent a na ně musí distributoři kupovat silovou elektřinu na volném trhu. Je jasné, že v situaci, kdy se cena komodity prudce zvyšuje, rostou i náklady,“ dodal.

ERÚ odhadl i celkové roční platby u elektřiny a plynu, které lidé bez smluvně zafixovaných cen budou příští rok platit.

Jsou dramaticky vyšší než letos, protože velkoobchodní ceny na burze nyní lámou rekordy. Podle Trávníčka byl koncem listopadu plyn dražší meziročně asi trojnásobně a silová elektřina přibližně dvojnásobně.

U malé spotřeby elektřiny v bytě očekává Trávníček roční nárůst celkových plateb o necelých 18 procent na 13 800 korun a z toho vliv růstu regulované ceny má být 355 Kč. Lidé, kteří elektřinou ohřívají vodu, zaplatí podle ERÚ příští rok takřka 20 tisíc korun, meziročně o 21 procent více. Regulovaná část se na zvýšení bude podílet 382 Kč, tedy 2,3 procenta.

Rodiny, které elektřinou i topí, pak podle ERÚ zaplatí o čtvrtinu více, a to kolem
32 300 korun. Na regulované složce si připlatí 1,9 procenta, téměř 500 korun. Domácnosti, které k vaření používají zemní plyn, si podle ERÚ celkem připlatí asi 15 procent s útratou 2330 korun.

Regulovaná část vzroste zhruba o 36 korun. Lidé, kteří v bytě plynem vaří, ohřívají vodu a topí, podle ERÚ příští rok utratí bezmála 31 tisíc korun, meziročně o čtvrtinu víc. Na růst regulované složky připadne 160 korun ročně. Nejvyšší náklady až o 26 procent vyšší než letos, budou mít rodiny, které plynem vaří, ohřívají vodu a topí v domě. Ty za rok zaplatí přes 50 tisíc korun, z toho 226 korun bude kvůli zvýšení regulované části ceny.

  Ministři ČR a Německa se dohodli na vzájemné pomoci při výpadku dodávek plynu

Zdražení může být nakonec vyšší

Gavor ale soudí, že zdražení bude nakonec o dost vyšší, než očekává ERÚ. „Domnívám se, že odhady regulátora jsou spíše optimistické a na nízkém okraji reálného rozpětí,“ prohlásil. Většina dodavatelů totiž podle něho zvýšila cenu komodity minimálně o polovinu, mnozí i o sto procent. „V praxi bych k odhadu regulátora přidal ještě asi deset procentních bodů navíc podle konkrétního dodavatele,“ dodal.

Například ČEZ avizoval zvýšení celkových plateb za elektřinu pro odběratele se smlouvou na dobu neurčitou zhruba o 35 procent a téměř o 58 procent pro ty, kteří proudem topí. Největší dodavatel plynu innogy už letos zdražoval dvakrát, po listopadových téměř 11 procentech to bude od ledna dalších více než 15 procent.

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com