Koruna dál mírně oslabila k euru, vůči dolaru spolu s evropskou měnou zpevnila

Česká měna ve středu dál oslabila k euru o tři haléře na 24,60 Kč/EUR. Vůči dolaru naopak společně s evropskou měnou posiluje, zpevnila o sedm haléřů na 22,43 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Pražská burza posílila popáté v řadě, nadále je nejsilnější od února 2022.

Středoevropské měny dnes měly tendenci mírně posilovat, česká koruna ovšem v závěru zisky odevzdala, podotkl analytik Komerční banky Kevin Tran Nguyen. „Koruna posiluje k dolaru společně s eurem, na páru s eurem se však dnes neděje prakticky nic,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Člen bankovní rady České národní banky Jan Procházka prohlásil, že centrální banka bude s dalším uvolňováním měnové politiky postupovat „velmi opatrně“ kvůli globálním i domácím nejistotám, upozornili analytici Next Finance. Očekávané další postupné snižování úrokových sazeb by pole nich mělo nakonec tlačit korunu k oslabení.

Burzovní index PX ve středu stoupl o 0,21 procenta na 1451,34 bodu. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Nejvíce k růstu přispěly akcie energetické firmy ČEZ, Komerční banky a bankovní skupiny Erste.

Nejvyšších hodnot od předloňského února dosáhl index pražské burzy už 2. ledna při prvním obchodování v letošním roce. Následující den sice burza mírně oslabila, ale od 4. ledna index PX vytrvale roste.

Dnes si polepšila většina hlavních emisí burzy včetně těch, se kterými se obchodovalo v největších objemech. Nejobchodovanější emise, akcie ČEZ, si připsala 0,62 procenta na 976,50 koruny. Cenné papíry Komerční banky zdražily o 0,13 procenta na 746,50 koruny a cenné papíry Erste o 0,81 procenta na 935,60 koruny.

Nejvýraznější nárůst ceny zaznamenaly akcie zbrojovky Colt CZ, a to o 1,04 procenta na 585 korun. Naopak největší propad postihl akcie pojišťovací skupiny VIG, které zlevnily o 0,90 procenta na 658 korun.

  Akcie v rekordním pádu. Obavy investorů z koronaviru se prohlubují

Kurz české měny:

Předchozí závěr Středa kolem 17:00
Kč/EUR 24,57 24,60
Kč/USD 22,50 22,43

Zdroj: Patria Online

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com