Kandidát na ministra školství Gazdík mluvil o hledání dobra pro nás všechny

idnes.cz

Strategii při vyjednávání o nové vládě projednávalo předsednictvo Starostů a nezávislých. Lídr hnutí Vít Rakušan má zájem získat resort vnitra a pro STAN minimálně tři křesla, včetně školství. Šestici vyjednávacích týmů o vládě čeká podle místopředsedy STAN a kandidáta na ministra školství Petra Gazdíka „hledání dobra pro nás všechny“.

STAN o víkendu ve volbách získal 33 poslanců, zatímco Piráti pouze 4. „Volební výsledek Pirátů je takový, jaký rozhodli voliči. Nás to samozřejmě mrzí a snažíme se být k Pirátům velmi vstřícní v tom vyjednávání, přestože ten poměr je 33 ku čtyřem,“ komentoval to po jednání předsednictva hnutí Starostové a nezávislí Gazdík, který by mohl být novým ministrem školství.

V seznamu možných kandidátů, které koalice PirSTAN zveřejnila již v červnu figuruje za STAN i jméno senátora a bývalého rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka.

Předsednictvo STAN podle Gazdíka podpořilo vyjednávací tým, probralo volební výsledky a poděkovalo předsedovi hnutí Rakušanovi.

„V naší strategii jsme měli personální obsazení postů. Byl jsem veden jako kandidát na ministra vnitra, tu ambici mám stále,“ potvrdil již dříve iDNES.cz Rakušan.

Poměr křesel v možné budoucí vládě není zatím jistý. V pořadu Rozstřel Rakušan uvedl, že jeho hnutí bude chtít obsadit minimálně tři rezorty, určitě vnitro a školství.

Kandidát koalice Spolu na premiéra, předseda ODS Petr Fiala ve středu oznámil, že koaliční smlouva vláda, která by se opírala o 108 poslanců koalic SPOLU a PirSTAN,  by měla být hotova do 8. listopadu, tedy do ustavující schůze Sněmovny.

Součástí má být dohoda o vedení Sněmovny i o programu a složení vlády.

Vyjednavači koalic SPOLU a PirSTAN začali ve čtvrtek jednat o programu. „Na resorty dojde až nakonec. Nejprve se musí vyřešit i jejich počty a obsah, zda se bude například něco přidávat,“ uvedl Gazdík.

  Čína kritizuje setkání Lipavského s Tibeťany, ČR se má vyvarovat výtržností

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com