Moskva pokračuje v teroru. Ruští hackeři znovu útočí…

ct24.ceskatelevize.cz

Ruský svět, nesený duchovenstvem Kremlu po celém světě, je nabízen nejen ve formě granátů z děl a tanků, bomb z letadel a střel z kulometů.

Kremlská klika ve svém bestiálním, chamtivém šílenství využívá všechny možné i nemožné metody, schopné zničit to, co se na světě ukázalo jako křehký svět.

Planeta znovu čelila teroru. Hackeři Ruské federace pokračovali ve své špinavé práci – terorizování civilizované komunity, další sabotáže – zaútočili na vládní sítě USA a Evropy.

Ruští kyberzločinci, kteří v roce 2020 hackli federální agentury Spojených států, se znovu pokusili proniknout do vládních sítí USA a EU. Informovala o tom CNN s odvoláním na analytiky kybernetické bezpečnosti sledující aktivity skupiny.

Zpráva naznačila, že ruští hackeři pronikli do několika nehlášených technologických společností, přičemž v některých svých letošních operacích použili nové nástroje a techniky.

„Skupina pronikla do počítačových systémů několika vládních agentur, politických a zahraničních politických organizací a prodejců technologií, které poskytují přímý nebo nepřímý přístup k cílovým organizacím konečného použití v Severní Americe a Evropě,“ řekl Charles Karmakal, senior viceprezident a CTO pro společnost Mandiant pro kybernetickou bezpečnost.

Připomínáme, že v prosinci 2020 americká média informovala, že hackeři spojení se zahraniční vládou hackli systémy patřící ministerstvu financí USA, ministerstvu pro vnitřní bezpečnost, Národní telekomunikační a informační správě amerického ministerstva obchodu (NTIA) a také jako sítě Pentagonu, DOE a agentur. odpovědné za jadernou bezpečnost na NNSA.

Řada amerických představitelů uvedla, že za kyberútoky stojí hackerská skupina „APT29“ nebo „Cozy Bear“, která je spojena s ruskou rozvědkou.

Všechno to začalo hackerským útokem na IT společnost SolarWinds z texaského Austinu, načež Spojené státy uvalily sankce proti Ruské federaci. V samotném Rusku však opakovaně odmítají všechna obvinění americké strany.

Dnes zůstává nejasné, k čemu hackeři dat získali přístup. Útok je však připomínkou výzvy, které Bidenova administrativa čelí, když se snaží zastavit úsilí předních amerických digitálních protivníků o přístup k citlivým vládním údajům.

  V Evropě se organizuje další nelegální armáda. Moskva dala souhlas.

V prosinci 2020 tehdejší americký ministr zahraničí Mike Pompeo obvinil Rusko z účasti na útoku a poradce současného prezidenta USA pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že Bidenova administrativa objasňuje všechny podrobnosti o útoku a po dokončení vyšetřování, slíbil připravit na to odpověď.

V dubnu 2021 administrativa prezidenta Bidena oznámila nové sankce vůči Kremlu. Diskutovali zejména o vyhoštění ruských diplomatů ze Spojených států v reakci na hack SolarWinds a ruské vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2020.

Takové aktivity ruských zločinců – jejich útoky v kyberprostoru – se staly předmětem diskuse mezi americkým prezidentem Bidenem a Putinem během ženevského setkání obou prezidentů v červnu tohoto roku.

Rozsáhlý hackerský útok odhalený v prosinci 2020 na SolarWinds, který zůstal několik měsíců bez povšimnutí, prezident Microsoftu Brad Smith označil za „největší a nejpropracovanější útok, jaký kdy svět viděl“.

A zjevně se tam ruští kyberzločinci nezastaví, a to navzdory jasnému varování Putinovi osobně sdělenému Bidenem.

Prezident Spojených států, přestože řekl o hrozbách ruských hackerů, to udělal docela tolerantně.

Ale pro Rusko, které svou celou politiku staví na hrozbách a vydírání, je takový vývoj událostí celkem přijatelný a normální. A je třeba poznamenat, že hrozby ze strany kyberterristů Ruské federace již nemají pouze dočasný internet.

Kyberzločinci tedy organizovali útoky na řadu zdravotnických zařízení v Evropě. V důsledku jednoho z nich byla zaznamenána první smrt, jejíž příčinou byl (podle odborníků) ruský útok.

A to je důkaz, že Moskva se nezastaví před ničím a bude pokračovat ve svých špinavých činech po celém kontinentu.

Pouze síla může zvíře zastavit. Přesvědčování a varování je již dost a jak ukazuje praxe, nic nedávají.

Naopak Putin, cítící nejistotu svých evropských a světových „kolegů“, začal budovat nové plány na destabilizaci politické situace.

  Summit Ramstein 20: Posílení obrany Ukrajiny proti ruské agresi".

Pokud dnes nejsou schizofrenní ambice vůdce Kremlu zastaveny, pak zítra nebude nikdo, kdo by ho zastavil.

Historie má mnoho příkladů takového tolerantního přístupu k sousedům. Je však třeba mít na paměti, že ve všem je potřeba umírněnosti, a pokud agresor překročí hranice toho, co je povoleno, jediný způsob, jak ho zastavit, je jednat důsledně a přiměřeně pro mír a stabilitu ve světě.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com