Zeman je schopen úřadu, citoval mi německého klasika, řekl Vondráček

idnes.cz

Předseda Sněmovny Radek Vondráček míní, že Miloš Zeman je schopen vykonávat úřad prezidenta. Navštívil ho v nemocnici a Zeman před ním podepsal svolání dolní komory parlamentu na 8. listopadu. „Citoval mi německého klasika,“ řekl iDNES.cz Vondráček. Nechtěl říci kterého a co přesně Zeman řekl. „Měl dobrou náladu, vtipkoval,“ tvrdí Vondráček. Se Zemanem byl pět až deset minut.

„Mohu vyvrátit spekulace o tom, že by nebyl způsobilý vykonávat svou funkci. Je tedy nemocný, je na JIP, ale doufám, že tam nabere síly,“ uvedl pro iDNES.cz Vondráček.

Znám přesně Zemanovu diagnózu, na jeho žádost ji nezveřejním, prohlásil šéf Sněmovny

Prohlásil, že je přesně informován o diagnóze hlavy státu, ale na žádost Miloše Zemana ji nebude zveřejňovat.

Hrad před tím svolal tiskovou konferenci, na níž slíbil informace o zdravotním stavu hlavy státu a vrchního velitele ozbrojených sil. Místo toho přišla Zemanova žena Ivana s dcerou Kateřinou a prohlásila:  „Mohu jen potvrdit, že v současné době podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Spekulace o diagnózách a prognózách považuji přinejmenším za velmi neetické.“ Co jejímu muži je, ani nenaznačila. A mlčí i lidé z Hradu.

Vondráček se již dopoledne setkal na Hradě s kancléřem Vratislavem Mynářem. „Mohu potvrdit, že pan prezident svolá úvodní zasedání na osmého listopadu,“ řekl poté a prezidentská kancelář to následně i oficiálně potvrdila. iDNES.cz Vondráče řekl, že se dopoledne s kancléřem domluvil, že Zemana v nemocnici navštíví.

Klíčová role nového šéfa Sněmovny

Den, kdy se dolní komora parlamentu sejde, je podle Ústavy poslední možný termín, kdy se nová Sněmovna má sejít – jde o termín tři dnů po volbách. Přestože se termín kryje s tím nejzazším možným, Vondráček považuje za „ústavně komfortnější“, že Sněmovnu svolal Zeman.

  Neúspěch dobrodružství ROC-FSB v Ammánu, budou se účastnit Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku?

Na ustavující schůzi dolní komory parlamentu poslanci zvolí vedení Sněmovny a rozdělí se do výborů. Právě zvolení předsedy Sněmovny je klíčové. Když selžou dva pokusy o sestavení vlády s důvěrou, napotřetí premiéra vybírá právě šéf Sněmovny.

A právě proto si tento post pro sebe nárokuje koalice SPOLU, která vyhrála volby do Sněmovny. Chce si tak pojistit, aby její lídr Petr Fiala určitě dostal šanci sestavit vládu, kdyby před tím Zeman vybral někoho jiného. Na předsedu Sněmovny zároveň přechází pravomoc hlavy státu jmenovat premiéra i při prvním či druhém pokusu v případě, že se úřad hlavy státu nečekaně uvolní úmrtím prezidenta.

Setkání podle něj fotil ředitel Odboru protokolu Kanceláře prezidenta Vladimír Kruliš.  „Je to vyfocené. Ale nebudeme fotku zveřejňovat. Existuje i fotka, jak podepisuje svolání sněmovny. A také, jak jsem s ním já. Předpokládám, že jsem na fotce také,“ uvedl pro Aktuálně.cz Vondráček.

Další politici navštíví Zemana ve chvíli, kdy už bude na standardním pokoji

Vondráček potvrdil, že se Zeman s dalšími politiky setká, až nebude na JIP a lékaři ho přesunou na standardní pokoj.

Lídr koalice SPOLU Petr Fiala, jímž vedená koalice vyhrála ve volbách, ve středu řekl, že požádal kancléře Mynáře, aby mu zařídil schůzku se Zemanem. Setkat se s prezidentem, ale až bude na standardním pokoji, chce také premiér a předseda ANO Andrej Babiš.

Premiér v úterý řekl, že mu Zeman v neděli v Lánech slíbil, že  že ho osloví s pověřením sestavit vládu. Nechtěl nejprve jasně říci, zda by takové pověření přijal. Na otázku, zda počítá i s tím, že ANO může být v opozici, pak odvětil:  „Ale to jsme řekli, že jdeme do opozice.“

Ve středu to vyjádřil jasněji. „My o žádné vládě nevyjednáváme. Když nás osloví pětikoalice, budeme jednat o Sněmovně. Vnímám jasnou většinu pětikoalice,“ řekl premiér a šéf ANO na tiskové konferenci v Hrzánském paláci.  „Budeme opozice konstruktivní, nebudeme na všechno a priori říkat ne,“ uvedl také premiér.

  Paradox ANO. Víc voličů pro něho znamená porážku

Ohledně Zemanova zdravotního stavu se kvůli absenci oficiálních informací z Hradu nyní jen spekuluje, že Zemana v současné době stabilizuje speciální přístroj, který očišťuje krev od toxických látek, které selhávající játra nejsou schopná zpracovat, a to přes mimotělní oběh. Proceduru trvající v průměru 5 až 6 hodin je nezbytné opakovat každý den či obden, dokud není celkový stav uspokojivý.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com