Prezident Pavel dnes vyznamená Stoltenberga, šéf NATO se sejde i s Fialou

Prezident Petr Pavel dnes na Pražském hradě udělí Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy generálnímu tajemníkovi Severoatlantické aliance (NATO) Jensi Stoltenbergovi. ČTK to v úterý oznámila prezidentská kancelář. Pavel se Stoltenbergem v minulosti po tři roky společně působili ve vedení NATO.

Ještě před tím než Stoltenberga ocení prezident Pavel, přijme šéfa NATO premiér Petr Fiala (ODS).

V Praze se ve čtvrtek a v pátek uskuteční neformální schůzka ministrů zahraničí Severoatlantické aliance. Hlavním tématem bude válka na Ukrajině a příprava na červencový summit aliance ve Washingtonu.

Bývalý norský premiér Stoltenberg stojí v čele NATO od roku 2014, zástupci členských států mu naposledy loni v létě prodloužili funkční období o další rok do letošního září. Generální tajemník je nejvýše postaveným civilistou v NATO, reprezentuje alianci navenek a slouží především jako prostředník. Pavel byl od června 2015 po tři roky předsedou Vojenského výboru NATO, což je nejvyšší vojenský orgán v alianci.

Řád TGM je vysokým státním vyznamenáním České republiky a bývalého Československa. Prezident republiky ho uděluje nebo propůjčuje lidem, kteří se vynikajícím způsobem zasloužili o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv. Řád má pět tříd, z nichž nejvyšší je I. třída.

  Další rána vládě a jejím opatřením. I sportování zatrhla nezákonně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com