Rusko pozastavilo výměny zajatců s Ukrajinou

Rusko na několik měsíců pozastavilo výměnu válečných zajatců s Ukrajinou. Podle ruské ombudsmanky Taťjany Moskalkovové jsou na vině „nové a za vlasy přitažené“ požadavky Kyjeva, píše dnes agentura TASS. Ukrajina oznámení bezprostředně nekomentovala.

Ukrajina, která ruské invazi čelí už více než dva roky a tři měsíce, si s Ruskem vyměnila válečné zajatce více než padesátkrát, naposledy začátkem letošního února, kdy se do vlasti vrátila stovka ukrajinských vojáků a nazpět stovka ruských. Většinu ukrajinských zajatců tehdy tvořili obránci Mariupolu, jihoukrajinského města, které Rusko po těžkých bojích dobylo na jaře 2022. Výměnu podle Moskvy tehdy zprostředkovaly Spojené arabské emiráty, podobně jako v předchozích případech.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov po poslední výměně novinářům sdělil, že v rámci všech výměn s Moskvou se zpět na Ukrajinu vrátilo 3135 vojáků – nemalý počet vzhledem k oficiálním údajům o počtu padlých ukrajinských vojáků, kterých bylo podle prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského na 31.000. Rusů padlo podle investigace stanice BBC kolem 45.000. Ani jedna ze znepřátelených stran o svých ztrátách však neinformuje podrobně, zejména o počtu zraněných.

ČTK

 

  Rusko zaútočilo na energetické zařízení u Kryvého Rihu, část města je bez proudu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com