Ukrajinská ekonomika poprvé od začátku války vzrostla, uvedl statistický úřad

Ukrajinská ekonomika poprvé od začátku války vzrostla. Uvádí to agentura Bloomberg s odkazem na meziroční údaj o HDP, který zveřejnil ukrajinský statistický úřad. Podle něj ukrajinská ekonomika zaznamenala po hlubokém propadu z loňského roku ve druhém čtvrtletí vzestup.

Statistický úřad v pátek uvedl, že ukrajinský HDP vzrostl ve srovnání s prvním kvartálem o 0,8 procenta po očištění od sezonních faktorů. Meziročně se pak zvýšil o 19,5 procenta. V prvním čtvrtletí ukrajinská ekonomika zaznamenala meziroční propad o více než deset procent.

Podle agentury Bloomberg se jedná o první růst ukrajinské ekonomiky od začátku ruské agrese v únoru loňského roku. Ta těžce dopadla na ukrajinské hospodářství a způsobila rozsáhlé materiální škody. V loňském roce ukrajinský HDP klesl o 29 procent.

Světová banka odhaduje, že letos Ukrajina poroste o půl procenta, centrální banka v Kyjevě je optimističtější a odhaduje zvýšení HDP o 2,9 procenta.

Růst HDP ve druhém čtvrtletí byl podle agentury Bloomberg způsoben nízkou srovnávací základnou z loňského druhého čtvrtletí, kdy ekonomika meziročně klesla o bezmála 37 procent, a růstem spotřeby domácností. Lidé na Ukrajině si podle odborníků začali na válku zvykat. „Život i mezi problémy pokračuje a lidé si chtějí užít tím, že si něco koupí nebo odjedou na dovolenou,“ řekla agentuře Bloomberg Olena Bilanová, ekonomická analytička investiční banky Dragon Capital, která sídlí v Kyjevě.

ČTK

  KLDR obvinila USA, že cvičením s Jižní Koreou zvýšily napětí na poloostrově

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com