Jan Urban: Veřejné varování Rusku a Číně. Prezident Zeman jako vždy proti proudu

Britská televize Sky News odvysílala padesátiminutový program o připravenosti země a jejích spojenců na konflikty v kyberprostoru. Pořad měl nezvykle vysokou citovanost v ostatních britských médiích a některé komentáře spekulují, zda nešlo spíše o veřejné varování ruské a čínské straně.

Nezvykle otevřeně a poprvé takto společně v něm vystoupili i dva nejvýše postavení činitelé britské kyberobrany – velitel Strategického velitelství Spojeného království (spojuje pozemní síly, letectvo i námořnictvo) generál Patrick Sanders a Jeremy Fleming, ředitel „The Doughnut“ – „Koblihy“, zpravodajské služby GCHQ (Government Communications Headquarters), přezdívané takto podle kulatého tvaru jejího sídla u anglického Cheltenhamu.

V listopadu 2020 tyto dvě organizace založily společnou operační jednotku National Cyber Force (Národní kybernetická jednotka) pro aktivní obranu proti dezinformačním útokům v kyberprostoru. Na její činnosti se podílejí i další zpravodajské služby Spojeného království – Secret Intelligence Service, MI6 a Defence Laboratory.

Bojovat v šedé zóně

V posledních měsících Velká Británie potichu vypověděla několik ruských špionů a s konečnou platností zamítla možnost účasti čínské společnosti Huawei na budování komunikačních sítí nové generace 5G.

Generál Sanders hned na začátku pořadu prohlásil: „Nepřátelé Spojeného království využívají sociální sítě k zasévání rozkolu, rozšiřují konspirační teorie a trhají společnost na kusy“. Společné vystoupení obou nejvyšších představitelů vojenské i civilní kyberobrany mělo tedy za cíl veřejně ukázat, že Británie má schopnost vést utajené ofenzívní akce „proti státům, zločincům a teroristům v šedé zóně kyberprostoru“.

Jako příklad oba muži uvedli informace o dosud jediné přiznané rozsáhlé kyberoperaci britských sil, vedené v letech 2016-2017 v Iráku a Sýrii proti silám takzvaného Islámského státu. Specialisté GCHQ byli nasazováni v týmech britských zvláštních jednotek k podpoře irácké armády a sil, bojujících proti IS v Sýrii.

Prvním úkolem této operace bylo rozvrátit kampaň používání dronů, které Islámský stát v té době začal na frontách používat se značným psychologickým efektem. Britští operátoři ale rychle dokázali ovládnout dálkové navádění dronů a „unášet je“ mimo zamýšlené cíle.

  Česká republika dodržuje sankce, země přestává vydávat víza Rusům a Bělorusům s druhým občanstvím

Zmatený Islámský stát

Další částí operace bylo agresívní pronikání do mobilních telefonů a laptopů frontových velitelů Islámského státu. Pozměňování textu předávaných rozkazů vzbuzovalo chaos a v některých případech dovedlo útočné kolony IS do připravených léček. Izolované skupinky, které se ocitly v poušti bez spojení, pak v některých případech raději dezertovaly: „Chtěli jsme je obelstít, snížit jejich efektivitu a soudržnost, a tím srazit jejich morálku. Ale na to nestačí jen kyberprostor. Musíte koordinovat a integrovat všechny dostupné prostředky“.

Ještě rozsáhlejší částí Brity vedené spojenecké kyberoperace na Blízkém východě bylo narušování online propagandy Islámského státu a náboru nových bojovníků. K tomu bylo nutné dosáhnout spolupráce řady vlád, ale i velkých společností jako Facebook a Twitter. Specialisté z „Koblihy“ pak mohli pronikat do velkých počítačových serverů v mnoha různých zemích a instalovat do nich malware, který blokoval otevírání a sdílení vzkazů a videí IS.

Jednoznačný úspěch skryté „kyberofenzívy“ na Blízkém východě vedl nejenom k razantní přestavbě britských zpravodajských služeb, ale i ke vzniku rozsáhlé mezinárodní spolupráce s americkou NSA a v rámci Severoatlantické aliance.

Generál Sanders popsal strategii použití „kyberofenzívy“ jako vědomou manipulaci počítačových systémů a dat s cílem poškodit protivníka a znemožnit nebo odrazit jakékoliv útoky v kyberprostoru. Podle jeho vyjádření největší dopad nemusí mít nutně fyzické vyřazení počítačů nebo vypnutí elektrárny: „Snad vůbec nejdůležitější hrozbou, ale i možnou příležitostí, je v kyberprostoru schopnost ovlivňovat společnost“.

Podle něj lze už dnes ve světě pozorovat důsledky úmyslných dezinformačních kampaní, které v určitých společnostech „mohou vést až na hranu občanské války“. Nová instituce má proto za úkol zjišťovat nejefektivnější způsoby obrany proti dezinformačním útokům a napadání demokratických procesů a institucí.

Zeman proti proudu

Český prezident Miloš Zeman však světovou situaci vidí velmi odlišně. Přes svůj nedobrý zdravotní stav tento týden odletěl do Polska na schůzku prezidentů zemí střední Evropy – formálně k 30. výročí založení Visegrádské čtyřky.

  Proputinovská pátá kolona u nás. Co chce a jak se chystá na moc

Hlavním smyslem jeho návštěvy však byla účast na on-line summitu skupiny 17+1, tedy zemí střední a východní Evropy a Balkánu spolu s Čínou, vytvořené čínským prezidentem Si Ťin-pchingem k prosazování čínské politiky v tomto regionu.

Prezident Si navíc summitu poprvé osobně předsedal. Zatímco některé státy v reakci na eskalaci čínského nátlaku na Hongkong, Tchaj-wan, potlačování lidských práv v Tibetu a útlak Ujgurů vyslaly na jednání pouze zástupce ministerstev zahraničí či jiných resortů, český prezident opět ukázal světu svoji jednoznačnou podporu čínskému autoritářskému režimu. Navíc ze společné schůzky s ostatními prezidenty regionu. Od počítače v Lánech by to nejspíš nebylo dostatečně reprezentativní.

Zdroj: https://hlidacipes.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com