Hrad ukázal video s hospitalizovaným prezidentem. O svolání sněmovny rozhodl před zneschopněním, tvrdí Mynář

prahanadlani.cz

Hradní kancelář zveřejnila video z návštěvy předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) u prezidenta Miloše Zemana v nemocnici. Podle vedoucího hradní kanceláře Vratislava Mynáře Zeman na záznamu podepisuje dokument o svolání nové sněmovny. Mynář uvedl, že o svolání dolní komory rozhodl Zeman dříve, než kancelář dostala informaci o jeho pracovní neschopnosti.

Podpis, u kterého byl Vondráček, označil Mynář za pouhé „završení ústavního aktu“, kterým se Miloš Zeman rozhodl svolat novou Poslaneckou sněmovnu na 8. listopad.

„Prezident republiky mi v neděli 10. října dal po schůzce s panem premiérem, která proběhla na zámku v Lánech, za úkol připravit listinu o ustavující schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. (…) Dne 13. 10. jsem obdržel dokument nazvaný Lékařské stanovisko o pracovní neschopnosti prezidenta republiky. Rozhodnutí svolat ustavující zasedání Poslanecké sněmovny (…) tedy pan prezident učinil předtím, než jsem obdržel stanovisko z Ústřední vojenské nemocnice,“ prohlásil Mynář.

Mynář také uvedl, že 13. října zpravil o rozhodnutí hlavy státu premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten to však vzápětí popřel. „Pan kancléř nemluví pravdu, nic mi neřekl,“ sdělil webu iROZHLAS.cz.

Miloš Zeman je v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) od 10. října. Podrobnosti o jeho zdravotním stavu KPR ani nemocnice nezveřejnily. ÚVN ale Senátu v pondělí zaslala dopis, podle něhož prezident své pracovní povinnosti vykonávat nemůže. Dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotního stavu je hodnocena jako krajně nejistá. Informace zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Vratislav Mynář odmítl, že by hradní kancelář v souvislosti s prezidentovou hospitalizací porušila zákon. Domnívá se, že informace o Zemanově zdravotním stavu zveřejnit nemohla, zatímco Vystrčil je v jiné situaci. „Senátoři ve smyslu článku 27 ústavy (…) požívají imunity a indemnity,“ prohlásil vedoucí kanceláře.

Hosté byli bez respirátorů. Podle hygieny jim hrozí pokuta

Video, které Hrad ukázal na brífinku vedoucího kanceláře, zobrazuje hlavu státu, jak na nemocničním lůžku podepisuje dokument. U něj stojí další lidé – Vratislav Mynář, Radek Vondráček a také prezidentův tajemník Jaroslav Hlinovský – kteří jsou v civilních oblecích a nemají zakryté dýchací cesty, přestože Ústřední vojenská nemocnice s odvoláním na mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví uvádí, že je nošení respirátorů ve vnitřních prostorách povinné.

  Kulhánek odletěl do Maďarska, jednat bude zejména o cestování

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová dala najevo, že se její lidé budou děním v nemocnici zabývat. Pokud zjistí porušení mimořádných opatření při návštěvě hlavy státu, hrozí aktérům až desetitisícová pokuta, upozornila Jágrová.

Video jako argument proti článku 66? Právníci pochybují

Po sdělení ÚVN o prezidentově neschopnosti plnit pracovní povinnosti z počátku tohoto týdne začali politici diskutovat o možném přesunu pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu sněmovny podle článku 66 ústavy.

Tomáš Doležal z Ústavu státu a práva Akademie věd se domnívá, že v této věci zveřejnění videa s prezidentem nemusí nic měnit. „Principielně zveřejnění videa nemění nic na tom, co se událo. To znamená, že byla požádána ÚVN o stanovisko k jeho zdravotnímu stavu a schopnosti vykonávat funkci prezidenta. Teď je to v rukou zákonodárců,“ upozornil.

Podle specialisty na zdravotnické právo a experta Pirátů Ondřeje Dostála záznam „nutně nedokazuje“ Zemanovu schopnost jednat. „Podstatné je, jestli byl orientovaný. To bude vyplývat ze zdravotnické dokumentace. Pokud vím, ve sdělení Ústřední vojenské nemocnice to nebylo,“ podotkl Dostál.

Místopředseda ODS Martin Kupka připomněl, že zákonodárci si vyžádají od nemocnice ještě jednu zprávu o stavu prezidenta republiky, než eventuelně rozhodnou o přenesení jeho pravomocí na jiné ústavní činitele. Předseda SPD Tomio Okamura naopak považuje video za důkaz, že je Miloš Zeman schopný konat. Zbaven pravomocí by podle něj neměl být.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com