Koalice mají shodu v obraně a diplomacii, chtějí havlovskou politiku

lidovky.cz

Programová skupina koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) nalezla shodu ohledně obrany a zahraničních vztahů. V programovém prohlášení se koalice chtějí přihlásit k zahraniční havlovské politice s důrazem na lidská práva a občanskou společnost, dále k členství v NATO a EU či k blízké spolupráci s Německem a Izraelem. Revizi naopak podle zástupců koalic budou potřebovat vztahy s Ruskem a Čínou, zamezit také chtějí přístupu nedemokratických států ke klíčové infrastruktuře státu. Na obranu slibují do roku 2025 vydávat dvě procenta HDP. Členové programové skupiny to po podvečerním jednání řekli ČTK.

„Shoda se hledala velmi jednoduše, v některých záležitostech jsme hledali spíše formulaci než obsah, protože průniky našich programů v této oblasti jsou k našemu velkému štěstí opravdu velice velké a nemuseli jsme řešit nic zásadního, což se asi jiným skupinám nevyhne,“ řekl Ondřej Benešík (KDU-ČSL), který skupinu vede. Jejím členům, mezi kterými je za ODS Jana Černochová, za STAN Martin Dvořák, za TOP 09 Ondřej Kolář a za Piráty Jan Lipavský, poděkoval za věcnou spolupráci.

Koalice se před týdnem domluvily na vzniku šesti vyjednávacích skupin, které hledají shodu na programu. Sporné body pak projedná vedení koalic.

Podle Černochové je sestavený text v oblasti obrany, zahraničí a vztahů k EU kompilátem programů jednotlivých stran i koalic. Obsahuje například závazek dosažení dvou procent HDP do roku 2025, aby Česko nebylo v rámci NATO „černým pasažérem“. Dále slibuje zavést víceletý rozpočtový rámec, díky kterému bude armáda vědět, kolik peněz v jednotlivých letech dostane a bude tak moct lépe plánovat. Podpořit chce také český obranný průmysl úpravou legislativy, aby bylo možné uzavírat mezivládní dohody o vojenských zakázkách pro import a export. Vytvořit by se měla pozice národního bezpečnostního poradce.

  Důchody zvýšíme asi o tisícovku. Ale nedostane ji každý, vysvětlil Jurečka

Lipavský dodal, že text obsahuje i podporu vědy, výzkumu a inovací v obraně a závazek jejich podpory v EU a NATO. Skupina zdůraznila i nebezpečí hybridních hrozeb a potřebu zvyšování odolnosti vůči nim, chce také zamezit nedemokratickým státům přístup do klíčové infrastruktury České republiky.

V diplomacii se koalice podle Dvořáka hlásí k havlovské zahraniční politice s důrazem na lidská práva a občanskou společnost. Navržené teze definují prioritní bilaterální partnery, zejména Německo, hlásí se také ke strategickému partnerství s Izraelem v oblasti bezpečnosti, vědy a výzkumu. Text zmiňuje i vztah k jihovýchodní Asii, tedy k Japonsku, Jižní Koreji a Tchaj-wanu a potřebu revize vztahů k Rusku a k Číně. Poukazuje také na vztahy s visegrádskou čtyřkou, západním Balkánem a Východním partnerstvím. „Mluvíme o přijetí Magnitského zákona,“ dodal. Tzv. Magnitského zákon, který podepsal v roce 2012 tehdejší americký prezident Barack Obama, zakazuje vstup do Spojených států a nařizuje zmrazení účtů téměř dvěma desítkám ruských představitelů, kteří jsou podle USA zapleteni do porušování lidských práv a mohli se podílet na smrti auditora a právníka Sergeje Magnitského.

V Evropské unii chtějí koalice klást důraz na zelenou agendu. Hlavní cíl spatřují v tom, aby Česko efektivně zvládlo předsednictví v EU, řekl Benešík. Zdůraznil, že členství v EU nemá alternativu. „Náš cíl je, abychom usilovali o EU, která je demokratická, není zbytečně byrokratická,“ poznamenal.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com