Nová opatření, nové pokuty. Na kolik vás přijde špatně nasazený respirátor?

seznamzpravy.cz/

Koronavirová situace se v Česku rapidně zhoršuje a přichází nová opatření. Hygienici je zároveň chtějí přísněji kontrolovat. Změny čekají například restaurace nebo pracovní kolektivy.

Koronavirus je v Česku na vzestupu a vláda reaguje várkou nových opatření. Na nové nastavení pravidel si musí zvyknout třeba restauratéři. Změny zároveň přicházejí v době, kdy hygienici slibují intenzivnější kontroly. Do ulic, veřejné dopravy či podniků vyrazí ve velkém poprvé 4. a 6. listopadu.

Seznam Zprávy přinášejí přehled otázek a odpovědí, které se týkají aktuálně platných opatření a případných pokut za jejich nedodržování.

V restauraci sedí strávník a nemá potvrzení o očkování, testu ani prodělaném covidu-19. Může ho číšník zkontrolovat a případně vyhodit? A kdo dostane jakou pokutu?

Doposud personál ani majitel restaurace certifikáty o očkování, testu nebo prodělané nemoci nekontroloval a nehrozila mu ani případná pokuta, pokud se v podniku hosté bez dokladu vyskytovali. Zodpovědnost za dodržení systému OTN (očkování, test, prodělaná nemoc) tedy ležela jen na daném strávníkovi.

To se od 1. listopadu změní. „Nově bude odpovědný provozovatel, který musí certifikát zkontrolovat. Odpovědný je ale i člověk, který se odmítne prokázat. Potom by byl postižen i tento člověk jako doposud. Pokud je to organizovaná hromadná akce v zamluveném prostoru, nese odpovědnost organizátor akce,“ popsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Pokud by zákazník protestoval, může podle něj věc řešit hygiena, případně policie.

Hygienici už nyní kontroly v restauracích provádí. Pokud narazí na návštěvníky bez platného certifikátu, mohou na místě udělit pokutu do 10 tisíc. Pokud člověk nesouhlasí, jde věc do přestupkového řízení, kde může padat pokuta až do tří milionů. Stejně by tomu nově mělo být i v případě provozovatelů stravovacích zařízení.

Nově se od 25. října rozšíří i povinnost nosit respirátor, a to o pracoviště. Podle zákona o ochraně veřejného zdraví jdou nyní případné pokuty za porušení na vrub daného člověka, který respirátor nasazený nemá. Jde opět o přestupek, za který na místě může padnout pokuta až do výše 10 tisíc korun.

„Pokud osoba nesouhlasí s přestupkem, je věc následně předána formou oznámení přestupku na krajskou hygienickou stanici do přestupkového řízení, ale tam je nutno počítat  – mimo případnou sankci – i s náklady správního řízení, které jsou dané paušální částkou dle vyhlášky, tedy tisíc korun. Takové projednání přestupku ve správním řízení se tedy pachateli přestupku prodraží právě o tyto náklady řízení,“ popsal pro Seznam Zprávy Aleš Kotrla, mluvčí hygieny Moravskoslezského kraje.

Ve správním řízení zároveň může padnout pokuta mnohem vyšší. „Protiprávní jednání je sankcionováno správním trestem v podobě pokuty až do výše tří milionů korun. V odůvodněných případech může být uloženo i napomenutí jako nejmírnější správní trest,“ upřesnil Kotrla.

Obecně hrozí za nedodržení protiepidemických opatření sankce až ve výši zmiňovaných tří milionů ve správním řízení a deseti tisíc na místě. Jak ale přiblížila Dana Šalamunová z hygienické stanice Středočeského kraje, hygienici se mnohdy snaží situaci řešit nižšími sankcemi.

„V reálu bývají částky nižší, záleží na tom, jak k situaci člověk porušující pravidla přistoupí. Pokud věc na místě napraví, řešíme obvykle pochybení domluvou. Něco jiného je to ale v případě porušování opětovného, tam hrozí již přímo sankce. Případná pokuta se platí na místě nebo se případ postupuje do správního řízení,“ přiblížila Šalamunová.

Podobně o věci mluví i Zuzana Balašová z hygienické stanice Libereckého kraje. „V praxi se pokuty pohybují v řádech stokorun, v některých případech tisícikorun. Vždy záleží na konkrétním posouzení každého jednotlivého případu, kdy je nutno přihlížet k zákonným kritériím, zejména závažnosti a povaze přestupku a způsobu jeho spáchání,“ uvedla.

  Rusové žijící v ČR protestovali v Praze proti válce a Putinovi

Jak dodává Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje, lidé by si měli být vědomi i toho, že stále platí opatření, podle kterého se zakazuje zůstávat v MHD či vnitřních veřejných prostorách bez nasazeného respirátoru FFP2 nebo podobně efektivního prostředku, může jím být třeba nanorouška.

Považuje se za přestupek i respirátor pod nosem?

Jde o poměrně často vídaný jev – lidé sice respirátor na obličeji nasazený mají, zakrývají si jím ale pouze ústa nebo bradu. Ohledně lidí s ledabyle nasazenými respirátory ale ministerstvo zdravotnictví mluví jasně. „Zakryt musí být nos i ústa. Nelze mít respirátor například na bradě. Dodatečné nasazení respirátoru nevylučuje správní potrestání,“ napsala Seznam Zprávám Gréta Rakašová z tiskového oddělení resortu.

Vzhledem k tomu, že se nákaza přenáší kapénkami a virová nálož může být výrazně přítomna i v nosních dutinách, může člověk s nesprávně nasazeným respirátorem šířit nákazu výrazně i do svého okolí.

„Respirátor nošený pod nosem nebo na bradě nepřináší žádný efekt, a jedná se tedy o porušení protiepidemických opatření. Pokud člověk pochybení na místě napraví, dostane pravděpodobně domluvu, ale záleží to samozřejmě na individuální situaci,“ dodává Dana Šalamunová.

Systém „očkování, test, prodělaná nemoc“ platí i v bazénech, fitness a podobně. Pokud bude například v bazénu návštěvník bez takového potvrzení, hrozí pokuta jemu, nebo provozovateli?

Nastavení odpovědnosti, které od listopadu platí v restauracích, funguje už několik měsíců právě v bazénech, fitness, v divadlech nebo na festivalech. Je to primárně provozovatel, kdo u vstupu musí certifikáty kontrolovat. Opět může hygiena na místě vypsat pokutu na 10 tisíc.

„Navíc pořadatelé hromadné akce, u které předpokládají, že se jí zúčastní více než 1 000 osob denně, musí oznámit její konání místně příslušné krajské hygienické stanici nejpozději pět dnů před konáním představení. Toto oznámení musí obsahovat datum, dobu a místo konání akce, předpokládaný počet účastníků a telefonický kontakt na pořadatele akce,“ dodává ministerstvo.

  Hasiči začali streamovat zásah z Českého Švýcarska pro veřejnost

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com